Helena Herynková,  Knihy,  Kultura

Rozhlasová výprava za Svatým Grálem

Klasická středověká legenda, která nedává dodnes spát obyčejným milovníkům historie ani pravověrných vědcům. Existoval veleslavný Grál? Žil skutečně ten nejlepší rytíř, jenž dokázal vytáhnout magický meč? To už vědí pouze dějiny, ostatní se mohou dohadovat. Podle jedné z verzí slavné pověsti, z pera neznámého autora, vznikla v Českém rozhlasu rozhlasová nahrávka s názvem Putování za Svatým Grálem.

Putovan-za-Svatym-Gralem-duze

Král Artuš, Lancelot i další jeho věrní zde defilují jako na přehlídce. Dech beroucí příběh o přátelství, odvaze a dobrodružství, jehož se ještě nikdo nezhostil úspěšně, vznikl v Českém rozhlase jako četba na pokračování. Posluchači však mají nyní díky vydavatelství Radioservis možnost prožít si celou výpravu pěkně pohromadě a nemít tak okousané nehty při nervy drásajícím čekaní na další díl.

Putování za Svatým Grálem je podivuhodným vyprávěním o cestě za tajemným Svatým Grálem, o době ušlechtilých rytířů, magickém meči, spravedlivém králi, statečném Lancelotovi a mužném Galádovi, nejlepším z rytířů. Silní muži se vydávají za přeludem, za tajemstvím, jež nikdy nebylo zcela odhaleno. Rukopis pochází pravděpodobně z první poloviny 13. století a literární vědci se domnívají, že autorem byl někdo z cisterciáckého řádu.

To nám ale v našem 21. století už může být úplně jedno. Stejně lhostejné je, která z verzí legend o rytířích kulatého stolu a Svatém Grálu je pravdivá, pokud vůbec nějaká. Hlavní je, že v nás přetrvává touha po hrdinských a rytířských činech a také chuť poslouchat dobrodružné příběhy.

Četby Putování za Svatým Grálem se skvostně ujal herec Jan Hartl. Vtiskl tajemnému vyprávění svým melodickým hlasem tolik potřebné napětí a bezmála bohorovný poklid. Hartl si s jednotlivými postavami hraje, vytváří jim samostatné charaktery a posluchač má tak šanci se s hrdiny ztotožnit a při jejich putování jim fandit. Klidný a vyrovnaný přednes Jana Hartla dělá z Putování dokonalou audioknihu na poslech před spaním, klidně i pro vaše děti.

banner468x60 copy

Nechte se pozvat do časů, kdy se slovo hrdinství vyslovovalo bohabojným šepotem, a rytíři usedali ke kulatému stolu, aby se jim snáze rokovalo. Lancelotův syn Galád se právě vydává za pověstným Svatým Grálem, aby dokázal, že je opravdu nejlepším rytířem a splnil své předurčení.

Putování za svatým grálem najdete například ZDE, nechte se zlákat k poslechu starobylé legendy, která přetrvala věky.

PUTOVÁNÍ ZA SVATÝM GRÁLEM
Vydalo vydavatelství Radioservis, a. s.

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy