Helena Herynková,  Knihy,  Kultura

Nejlepší kamarád na světě

Kouzelná kniha o přátelství, odvaze, nekonečné dětské fantazii a občasném nepochopení dětského světa dospělými. Paměti imaginárního kamaráda od nakladatelství ARGO jsou knihou pro všechny dospělé, kteří chtějí nostalgicky vzpomenout na čas dětství a pro ty, kteří nezapomněli na své imaginární kamarády.

Max a Budo jsou kamarádi. Maxovi je osm, už chodí do školy a občas potřebuje s něčím důležitým poradit. Budo je jeho nejlepší kamarád na světě. Max si ho vymyslel asi před pěti lety. Ano, čtete dobře, vymyslel si ho. Budo je totiž imaginární kamarád, o trochu starší a zkušenější než Max, vždycky si ví rady a umí svému kamarádovi dobře poradit.

Malý Max není jako ostatní děti, žije tak trochu ve svém vlastním světě, ale Budovi to vůbec nevadí, stejně ho má rád. A neohroženě se vydá do boje se všemi, kteří by snad chtěli Maxovi ublížit, připraven svého kamaráda chránit. Trochu mu to stěžuje skutečnost, že je jen imaginární a jediným, kdo ho vidí a slyší, je právě Max. Jestli se mu podaří dohodnout se světem venku a zajistit tak Maxovi pohodu a klid, to už si musíte přečíst sami.

Paměti imaginárního kamaráda jsou opravdu nevšedním zážitkem. Ruku na srdce, měli jste svého imaginárního kamaráda? Jeho podoba mohla být rozličná, jak nás poučí i Budo. Budo má totiž štěstí, že si ho Max vymyslel jako člověka a ne třeba jako flek na stěně. Jak vypadal ten váš? Vzpomenete si ještě, nebo už jste ho zcela opustili? Až jste takového kamaráda měli, jako já, nebo třeba vůbec ne, zjihnete po přečtení pár kapitol a rozhodně i nejednu slzu uroníte. Maxův a Budův příběh je plný krásy nevinného dětství, ale i napětí, které by si leckteré děcko rádo odpustilo.

Román, jenž vám po přečtení zůstane vězet v hlavě, lze bez uzardění přirovnat ke knize Podivný případ se psem a jemu podobným dílům. Vřele Paměti imaginárního kamaráda od nakladatelství Argo doporučuji všem, kteří se touží podívat za hranice dětské fantazie a poodhalit roušku tajemného světa neobyčejných dětí.

Mimoto, autor Matthew Dicks na vlastní kůži poznal slasti a strasti učitelského povolání, a díky tomu se dokáže dokonale vcítit do křehké dětské duše. Provede nás tedy i bez mapy všemi jejími tajemnými zákoutími.

„Nemusíte být skuteční, a přesto můžete být pro někoho ten nejlepší kamarád na světě.“

Vstupte do světa, kde přátelé neodcházejí ani neumírají, a kde může být i úplně vymyšlený kluk tím nejlepším kamarádem na světě. Otevřete kouzelné paměti.

 

PAMĚTI IMAGINÁRNÍHO KAMARÁDA, Matthew Dicks
vydalo nakl. Argo, v roce 2014
www.argo.cz

 

 

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

 

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy