Helena Herynková,  Knihy,  Kultura

Učitelka s tajemstvím

Šestadvacetiletá žena, která touží po tělesném uspokojení od chlapců v rozpuku. Kontroverzní románová prvotina Tampa otevírá téma, proti němuž společnost bojuje, čtenář občas hledí znechuceně a znepokojeně, přesto se však nemůže odtrhnout.

Celeste má plán a velmi hluboko zakořeněnou touhu. Ráda by poznala lásku a nezkrotnou vášeň s maximálně čtrnáctiletým hochem. Šestadvacetiletá žena, vdaná za policistu, věnuje svému cíli rozsáhlou přípravu. Stane se učitelkou v osmé třídě místní školy, kde si hodlá vybrat svého budoucího milence. Využije zdání nováčkovské píle a agility a přijme třídu umístěnou ve venkovním pavilonu. Což se následně ukáže ne, jako touha zapadnou mezi kolegy, ale čirá vychytralost.

Posuzovat ze čtenářského postu knihu Tampa, románovou prvotinu autorky řady povídek Alissy Nutting, není vůbec snadné. Tampa je otevřenou zpovědí citově deprivované ženy, která se chystá vědomě a chtivě spáchat trestný čin.

Samozřejmě, že na vztah, ať už citový či sexuální, jsou potřeba dva, ale v tomto případě si dovolím tvrdit, že Jack je nevinnou obětí. Učitelka, která se plánovaně rozhodne obloudit malého kluka (čtrnáctiletí prominou, ale vážně nejsou hotovými chlapy), zasvětí ho do tajů sexu a zákoutí první lásky, aby ho pak zase odkopla, si moc úcty nevyslouží.

Přesto, že budete pravděpodobně při čtení plivat nechuť, síru a občas vám v krku zaskočí knedlík úzkosti, zda se něco podobného někde právě neděje, stojí Tampa za přečtení. Alissa Nutting (a jistě tak trochu i překladatel Martin Pokorný) používá lehký, takřka bezstarostný tón, čtivý vypravěčský jazyk a výrazové prostředky, díky nimž zhltnete příběh za jeden večer.

Projde Celeste její nebezpečné dobrodružství nebo dojde spravedlivého trestu? A co byste jí přáli? Zjistíte v románu Tampa, který vydalo nakladatelství Odeon. Tampa není čtením pro každého, ale rozhodně si zaslouží pozornost a následnou, možná i rozjitřenou diskuzi.

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’4′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy