Helena Herynková,  Knihy,  Kultura,  Recepty,  Ženy

Cesta za voňavým bochníkem

Doma upečený chleba, vůně a chuť, kterou nic nepřekoná. A k tomu špetka voňavé Francie, levandulové Provence, a hodně suchého britského humoru. To vše nabízí novinka z nakladatelství Argo, Tajnosti francouzského pekaře.

IMG_20150730_074753

„Přepadne-li vás nepříjemný pocit, že vás někdo uhranul, zbavíte se toho v nejbližší boulangerii. Zabalte kousek chleba do čistého bílého ubrousku, dejte ho prvnímu člověku, kterého ráno potkáte, et voilá. Uhranutí zmizí.“

Peter Mayle, britský spisovatel a novinář, se v 80. letech minulého století rozhodl přestěhovat do Francie a napsat tam román. Z jeho snažení vznikla zprvu nenápadná kniha, která jej však záhy vynesla na pomyslný spisovatelský Olymp a byla přeložena do více než dvaceti jazyků světa. Prožili jsme s ním Rok v Provenci, našli Dobrý ročník, ochutnali Francouzské hodokvasy či s jeho psem poznali pravý Psí život. Nyní se Peter Mayle vrací v plné síle, aby svým čtenářům prozradil Tajnosti francouzského pekaře.

Mayle pro svou novou knihu spojil síly s pekařským mistrem a virtuózem Gérardem Auzetem, majitelem pekárny Chez Auzet, proslavené celosvětově románem Rok v Provenci. Společně berou čtenáře na bezmála dobrodružnou výpravu za voňavým bochníkem doma upečeného chleba. Mayle přímo labužnicky, jak je jeho zvykem, popisuje radost z obyčejné návštěvy pekárny a především velebí parfum de la maison, čerstvou, hřejivou, máslovou a těstovou vůni čerstvého chleba a jiných dobrot Gérarda Auzeta. Pekař z Cavaillonu chtěl vyhovět rozrůstajícímu se počtu zájemců o návody, tipy a rady, jak si jeho báječný chleba upéct i doma, až společně s Maylem neodolali a připravili knížku Tajnosti francouzského pekaře.

IMG_20150730_074835

Nejprve vezme Mayle čtenáře na výlet po pekárně mistra Auzeta. Až se všechna mouka usadí a vy se při čtení proslintáte přes lákavé popisy pečení ranního chleba, následuje historie rodu Auzetových. A pak už si vykasejte rukávy, připravte mísy, mouku a šikovnost, protože Mayle začíná ve své knize prozrazovat fígle, rady a hlavně recepty na domácí pečivo.

Gérard Auzet tvrdí, že dobrý chléb dokáže upéct kdokoliv, takže se do toho s chutí pusťte. Pekařský mág nabízí seznam nejpotřebnějších ingrediencí a pak už následují podrobné recepty na rozličné druhy těst a jednotlivé druhy slaného i sladkého chlebového pečiva. Recepty jsou doprovázeny návodnými ilustracemi pro lepší pochopení. Autoři nezapomínají ani na využití jednotlivých výrobků, takže zjistíte, k čemu vámi upečený chléb přikousnout. V poslední kapitole doporučují víno vhodné k tomu kterému chlebu.

Tajnosti francouzského pekaře nejsou rozhodně tradiční knihou od Petera Mayleho, ale věřte mi, že se při čtení pobavíte a navíc získáte dojem, že dobrý chleba upeče skutečně každý. I vy. A radím vám, abyste se do toho co nejdřív pustili, protože velmi rychle zjistíte, že čtení o chlebové vůni, křupající kůrce a chuti čerstvě vytaženého bochníku je prachsprostým týráním dobromyslných čtenářů. Peter Mayle opět dokázal, že miluje Francii, francouzskou kuchyni a umí o ní psát tak, že se jednomu chce hned zvednout a vyrazit za ním do Provence.

TAJNOSTI FRANCOUZSKÉHO PEKAŘE, Peter Mayle a Gérard Auzet
Vydalo nakladatelství Argo, v roce 2015
www.argo.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy