Helena Herynková,  Kultura

Beznadějný lhář, který nezná hranic

Letošní divadelní sezóna teprve začíná a už se ukazuje, že ani tato nebude prázdná a fádní. Již jedna z prvních premiér dává naději, že se letos zasmějeme a v divadle strávíme příjemné chvíle. V Divadle Bez Hranic připravili nadčasovou komedii o střetu generací a odvěké touze vylétnout z rodného hnízda.

Miky (Filip Kráčmar) je obyčejný mladík s nudnou prací a rodinou, která vůbec nesplňuje jeho představu šťastného života. Jelikož je Miky s tímto životem velmi nespokojen, utíká alespoň v myšlenkách do svých fantazií. Touží se odstěhovat do Prahy, stát se slavným textařem a žít s krásnou ženou.

Jenže, pořád je tu někdo, kdo mu hází klacky pod nohy. Otec (František Kreuzmann) už nehodlá ani chvíli snášet morbidní humor a divokou mysl svého syna. Matka (Kateřina Březinová) ho sice ještě brání, ale když se začnou postupně objevovat Mikyho rozezlené snoubenky, je i ona v koncích. A dědeček (Václav Luks) by ho rád vychoval, ale už na to nemá dost sil.

Ano, čtete dobře, že se objevují snoubenky. Miky má totiž hned dvě! Nebo snad rovnou tři? No, to vám neprozradíme, abyste nepřišli o překvapení. Jedna je téměř svatá, druhá dračice a Miky vypadá, že by si nejraději ze dvou dívek udělal jednu, tu svou dokonalou.

Připouštím, že není snadné popsat vám děj hry, když nechci vyzradit nic důležitého. Ale snad se spokojíte s tím, že Miky lhář je komedií o změnách, po kterých toužíme, ale nějak se nám pořád nedaří je zrealizovat. Všichni chceme příjemně žít, dělat práci, která nás baví, mít spokojenou rodinu a taky lásku. Ale ne vždy se to vydaří… Na každou lež se totiž vždycky dřív nebo později přijde, a nebude to jinak ani u našeho Mikyho.

Je možné, že teď divíte, kam se poděla avizovaná komedie. Ale vězte, že se při představení zasmějete. Některé ze situací vám rozhodně připomenou něco, co se stalo ve vašem nebo sousedově obýváku, jindy se pobavíte nad absurdními výmysly lháře Mikyho. A nebo se pousmějete úlevou, že vaše dítě nikdy takové nebude.

Jestlipak najde Miky svou lásku? A přestane konečně lhát, jako když tiskne? Nepovíme, ale jisté je, že i když nikdy nejde člověka změnit ze dne na den, jednou prostě musí narazit na realitu, nutnost všedních rozhodnutí, a postavit se nějak ke svému životu.

Režisér Petr Míka si do veselého i přemýšlivého představení vybral ostřílené herecké matadory a mladé nadějné herce, které chce představit divákům. A vy můžete posoudit, jestli se vám budou víc zamlouvat Mikyho rodiče a dědeček nebo sám Miky, jeho snoubenky (Kateřina Jačková, Markéta Burešová) či kamarád Artur (Jan Bartoška). Záměrně se nezmiňuji o údajné snoubence třetí. Líza (Tereza Kaucká) je totiž v celé hře několikrát jmenována, ale když se pak nakonec objeví, divák si není ani trochu jist, že ji „vidí“ i ostatní postavy na jevišti. Opravdu se Mikymu vrátila nebo je jen dalším výplodem jeho bujné fantazie a pouhou nevyslovenou touhou? Zajděte si do Divadla Bez Hranic a zjistěte to už sami…

A za zmínku také stojí, že toto představení je součástí podzimního předplatného, které Divadlo Bez Hranic na letošní sezónu zcela poprvé divákům nabízí. Tato mladá divadelní scéna vznikla na místě bývalého kina „Bouček“ v pražských Nuslích a své hlediště poprvé otevřela v listopadu 2012.

MIKY, MIKY LHÁŘ

Hrají: Filip Kráčmar, František Kreuzmann, Kateřina Březinová, Kateřina Jačková, Markéta Burešová,  Jan Bartoška, Václav Luks, Tereza Kaucká

Kostýmy: Františka Pospíšilová

Scéna: Petr Míka, Františka Pospíšilová

Scénář a režie: Petr Míka

Divadlo Bez Hranic, www.divadlobezhranic.cz

Helena Herynková

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Beznadějný lhář, který nezná hranic

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy