Knihy

Knížka za vysvědčení: Objevitelé a jejich tajemství. Proč se Západní Africe přezdívalo “hrob bílého muže”?

Jim Pipe, Objevitelé a jejich tajemství. Nakladatelství Edika ve společnosti Albatrosmedia, a. s. 2012.

V nakladatelství Edika vyšla vedle Vědců a jejich tajemství stejně poutavá knížka s názvem Objevitelé a jejich tajemství, která by mohla potěšit každého školáka za jeho hezké vysvědčení.

V knize prozkoumáte každé zákoutí planety, seznámíte se s Magalhaesem, Pizarrem, Carierem, Livingstonem, Pearym, Amundsenem, Scottem a dalšími. Podíváte se do nehostinné divočiny a mezi nepřátelské národy, budete překonávat nebezpečí, strach a děsivé obtíže. Zažijete také báječná dobrodružství a úniky před nebezpečím na poslední chvíli. A porozumíte dobrodružným povahám všech dob. To vše slibuje plnobarevná publikace Objevitelů a jejich tajemství.

Myslíte si, že už bylo objeveno vše a není dále co nového prozkoumávat? Chyba! Lidé se rodí jako objevitelé, prostě chceme vědět, co je „tam venku“. V minulosti tato myšlenka hnala odvážné lidí až na hypotetický konec světa, dnes nás žene do vesmíru. Ale stále je ještě na naší planetě co nového prozkoumávat. Kolik ještě je neobjevených živočichů, rostlin, co skrývají dna oceánů!

Největší cestovatelská horečka probíhala v 18. a 19. století. Během ní riskovalo své zdraví a životy mnoho lidí, překonávali rozbouřené moře a zrádné džungle i vyprahlé pouště. Hledali úžasné živočichy a rostliny, chtěli znát odpovědi na všechna tajemství Země.

Ale ti nejprvnějšími objeviteli byli lidé z doby před 100 000 lety, kdy opustili svou africkou domovinu a vydali se objevovat svět a hledat nový domov.

Když se pak tito lidé v několika minulých stoletích znovu navraceli do Afriky pro nové poznatky, často tam na ně čekala smrt. Západní Afrika se proto také označovala za „hrob bílého muže“. Všude číhaly nástrahy v podobě malárie, žluté horečky a úplavice. Rozbouřený Nil vydal mnoho vášnivých výprav a zuřivých vztahů, když po mnoha přebroděných močálech, hor a překonáných pouští se hledal jeho první pramen.

V Asii byla zase cestovatelským magnetem Lhasa, zakázané město. První Evropan, který se dostal na toto tajemné místo, musel být v přestrojení. Asie lákala vůní koření, exotickým náboženstvím a určitě také touhou nechat se vést deníkem Marca Pola. Vždyť také Marco Polo byl úžasným dobrodruhem, jehož zápisky a historické souvislosti navzdory proudu času jsou stále přitahovány spisovateli, filmaři, a z toho důvodu také čtenáři a diváky. A podobně přitažlivým je rovněž Sindibád, jehož příběhy odpovídají nejspíš ibn Battúrovi, námořníkovi z Basry (dnešní Irák)

Cestovalo se do všech kontinentů, do Ameriky, Austrálie i za ledovými polárními oblastmi. Proč však mířit do zamrzlé krajiny s minimálními známkami života? Šlo o slávu dojít na konec světa? Mohl Severní pól nabídnout další průlomovou vodní cestu z Kanady do Asie?

Nechte se vést cestou snů a dosažených i promarněných cílů. Oba sic odlišně přesto motivovaly k dalším výpravám a k lámání rekordů.

Poutavé dobrodružné čtení s mnoha fotografiemi, vyobrazeními a průvodními texty v rámečcích určitě potěší každého školáka. Vřele doporučuji jako hezký dárek nejen za vysvědčení.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy