inspirace z kuchyně,  Recepty,  Soňa Rivera

Jahodový koláč s mascarpone – potěšte své smysly…

A máme tady sezónu jahod. Jahody jsou smyslným znamením vyvrcholení jara. Jsou krásné, voňavé, chutné a zároveň zdravé. Kolik je na světě věcí, které dokáží potěšit tolik smyslů najednou a přitom zdravě podpořit organismus?

Co je to mascarpone? Možná ani netušíte, jak dobře tento jemný krémový sýr, pocházející původně z Lombardie, znáte. Chutná vám tiramisu? Tak právě sem se do krému přidává mascarpone. Setkáte se s ním v téměř každém supermarketu. Prodává se v plastových kelímcích. Můžete si ho však vyrobit i podomácku: stačí ohřát litr smetany na 90 stupňů Celsia, přidat 5 ml kyseliny citrónové (či citrónové šťávy) nebo jednu lžíci vinného octa a míchat, až se smetana srazí. Je to otázka pár minut. Doporučuje se použít dvojité dno – do hrnce s vodou vložíte menší kastrol nebo tepelně vodivou (kovovou) misku se smetanou. Na závěr nechte hmotu odstát a po zhruba deseti minutách přeceďte přes bavlněnou látku (z praktických důvodů si ji můžete vložit do cedníku). Domácí mascarpone si připravte 24 hodin před pečením – teprve po celodenním chlazení v ledničce získá tu správnou konzistenci.

Jahody jsou bohatým zdrojem vitamínu C, dále vitamínu A, B, E, obsahují důležité organické kyseliny, vlákninu, draslík, zinek, hořčík, vápník, fluór, kobalt a tak dále a hlavně značné množství vody (téměř 90 procent). Vždyť je to opravdu hodně „šťavnaté“ ovoce. Říká se také, že jahody mají pozitivní vliv na aktivitu spermií. Ale není to jejich jediná pro organismus blahodárná funkce. Jahody pomáhají metabolismu, pročišťují, navzdory slaďounké chuti obsahují málo přírodních cukrů a také nízké množství kalorií (takže se při nich dá i „sladce“ hubnout).

Nejsou však jahody jako jahody. Co vám říkají ananasové jahody?

A což teprve takový nádherný, chuťově úžasný, oku lahodící, nosánek svádící…

Jahodový koláč s mascarpone

Piškotový korpus:
4 vejce
4 lžíce polohrubé mouky
4 lžíce cukru

Nejprve si připravíme kulatou dortovou formu, důkladně ji vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.

Oddělíme bílky od žloutků, z bílků vyšleháme pevný sníh a opatrně do něj vmícháme žloutky, mouku a cukr. Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme v mírně vyhřáté troubě přibližně půl hodiny.

Krém z mascarpone

250 g mascarpone
1 smetana na šlehání
2 lžíce vaječného likéru
1 vanilkový cukr
1-2 lžíce cukru

Všechny uvedené suroviny smícháme a vyšleháme v tuhý, jemný krém.

Piškotový korpus potřeme jahodovou nebo rybízovou marmeládou a naneseme vrstvu krému. Krém pokryjeme jahodami, které na závěr můžeme glazovat červenou dortovou želatinou (uvařenou dle návodu na sáčku s pár kapkami citronové šťávy na osvěžení).

Soňa

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy