zdraví

Vypadají jako jahody, chutnají jako ananas – ananasové jahody

Ananasové jahody, zdroj: wikipedia

Jako byste se dívali na jahody v negativu. Jsou bílé – některé odrůdy růžové či světle oranžové – s červenými semínky. Tato kultivovaná odrůda byla poprvé představena v Německu v dubnu 2009.

Jedná se o hybrid, který vznikl sloučením dvou druhů (Fragaria chiloensis a Fragaria Virginiina) pocházející z Jižní a druhý ze Severní Ameriky. Jíte drobounké jahody, které chutnají jako ananas.

Plody jsou skutečně velmi malé (15-23 mm) a rovněž rostlinky mají značně nízkou produkci. Nepatří však k jediným bílým jahodám. Například ve Velké Británii vyjma spíše vzácnějších ananasových jahod se v širším měřítku na tržištích a v obchodech nabízejí další odrůdy, jež lidé přezdívají Bílé duše a Bílé potěšení.

Dřív než se proslavily, málem zanikly

Vypadalo to, že vyšlechtěné ananasové jahody nebudou mít budoucnost. V roce 2003 se však skupina holandských farmářů rozhodla, že tento zajímavý hybrid bude pěstovat ve svých sklenících. Šest let rostlinku šlechtili, až již splňovala podmínky pro komerční využití.

Plod jahůdky je velmi aromatický, měkkoučký jako klasická jahoda, ale chutí – jak bylo řečeno – připomíná exotický ananas, nebo spíše takový lehký jahodo-ananasový mix.

Sazenice se pěstují na malých plochách, ve sklenících v Evropě a Belize.

Vstup na evropský trh však doprovázela zvláštní netradiční situace. S ohledem do minulosti se musíme zasmát, ale před málo lety byli lidé z události značně rozpačití. Na druhou stranu i toto přispělo k silné reklamě.

O co se jedná? Spotřebitelé totiž pochybovali, že vůbec malé ananasové jahody existují. Mysleli si, že se jedná o aprílový žertík – i kvůli datu nabídky – 1. dubna. A navíc koloval podobný aprílový žertík jiných obchodních řetězců, které nabízely smyšlený ananasový banán. Zákazníci si mysleli, že ananasové jahody jsou podobným vtipným kouskem. Holandská firma však nakonec své plody dodala a potvrdila tak existenci neobvyklé vyšlechtěné plodiny.

Nicméně o jahůdky moc velký zájem není, a tak se pěstují v malém množství a v důsledku toho za značně vysokou cenu. Například ve Velké Británii se ceny pohybují kolem třech až čtyřech liber za sáček o hmotnosti 125 gramů.

Propagátoři uvádějí do letáků, že ananasové jahody přinášejí doslova „nebeský chuťový zážitek“, přesto jim to mnoho na komerčnosti nepomáhá. U nás na trhu se s nimi nikde nesetkáme. Zájem není ani ve Spojených státech. Obchodníci ve Velké Británii to však hodlají v letošním roce opět „risknout“ a nabídnout ananasové jahody i v několika velkých supermarketech.

Na odkaz „ananasové jahody“ pro českého čtenáře google nabízí jen klasické koktejly s ananasem a jahodami. Ale proč ne? Vyjde to laciněji a „nebeský chuťový zážitek“ si jistě užijeme také. A navíc – uděláme něco pro své zdraví.

Jahoda

Jahoda má vysoký obsah vitamínu C, kyseliny listové, vitamínu B, E a provitaminu A. Obsahuje rovněž minerály a stopové prvky (vápník, hořčík, železo, mangan). Má schopnost posilovat imunitu, snižovat krevní tlak, dodává tělu tekutiny a zahání únavu.

Ananas

Ananas obsahuje rovněž vitamín C, B, provitamin A, ze stopových prvků draslík, vápník, zinek, železo, hořčík, sodík a fosfor. Pro metabolismus je rovněž důležitý bromelain, který pomáhá lépe štěpit bílkoviny v těle, což při sportovních aktivitách ovlivňuje tvorbu svalové hmoty a zvyšuje fyzickou výkonnost.

Ananas může sloužit jako přírodní lék pro obnovu tkání, při artritidě kloubů, chrání nás před bakteriemi a parazity ve střevech, detoxikuje a odvodňuje tělo. Pomáhá nejen jako pročišťovadlo organismu, ale je efektivní i při odtučňovacích kúrách, neboť  pomáhá vylučovat nadbytečné tuky.

Těhotným ženám se nedoporučuje jíst příliš mnoho čerstvého ananasu. Nicméně zavařovaný kompot není již na škodu.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy