Divadlo,  Glosy,  Kultura,  Tiskové zprávy

V Mladé Boleslavi zazáří Krás(k)a na scéně

Městské divadlo Mladá Boleslav vstupuje do nového kalendářního roku historickou hrou Jeffreyho Hatchera Krás(k)a na scéně. V režii uměleckého šéfa Petra Mikesky se premiéra uskuteční 17. 2. 2017 na Velké scéně. V hlavní roli se divákům představí hostující Daniel Bambas. Diváky čeká velkolepá podívaná v historických kostýmech.

Foto: archiv Městského divadla Mladá Boleslav
Foto: archiv Městského divadla Mladá Boleslav

Historická freska s aktuálním tématem lidské identity se odehrává v Londýně v roce 1662. Král Karel II. vydává zákaz hraní ženských postav mužskými herci. Edward Kynaston, herec, který je na vrcholu díky svým ženským hrdinkám, začíná hrát zásadní hru svého života. Co když žije skutečný život jen na prknech s vůní divadelních šminek a v reálném životě je jen bezradným pozorovatelem? To vše ve světě, který se stal navíc nelítostným a bez náznaku soucitu či pochopení.

Jako žena mohu být i tím, čím nemohu být jako muž. 

03

Jeffrey Hatcher hru napsal v roce 1999 a o pět let později napsal scénář ke stejnojmennému filmu. Hlavní postavou je herec Edward Kynaston, který byl prý velmi pohledný, kronikář Samuel Pepys ho nazval „nejkrásnější dámou, jakou kdy v životě spatřil.“ Exceluje jako Desdemona v Shakespearově Othellovi, ale po změně zákona se zdá, že nedokáže ztvárnit na jevišti mužské role.

02

Tvůrci představují Krás(k)u na scéně jako velkolepou podívanou, v inscenaci vystupuje devatenáct herců, někteří v několika rolích. Kromě divadelního prostředí, ať samotného jeviště nebo i zákulisí, se část hry odehrává na královském dvoře Karla II. Inspirací pro výtvarné řešení scény bylo slavné shakespearovské divadlo Globe. Dobová konvence tehdejšího divadla se zobrazí i ve stylu líčení, parukách, kostýmech.

V titulní roli Edwarda Kynastona se představí Daniel Bambas, pro něhož je Krás(k)a na scéně první spoluprací s Městským divadle Mladá Boleslav.

Více informací na www.mdmb.cz

01

překlad: Zdeněk Bartoš
scéna: Michal Syrový
kostýmy: Agnieszka Pátá-Oldak,
hudební spolupráce: Zdeněk Dočekal
pohybová spolupráce: Svatava Milková a Petr Nůsek
dramaturgie: Lenka Smrčková
režie: Petr Mikeska

Nejnovější příspěvky na webu:
[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′

srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

 

 

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy