Divadlo,  Glosy,  Kultura,  Tiskové zprávy

Národní divadlo v Brně chystá nabitou sezónu

Divadelní sezóna se rozběhla mílovými kroky, divadelní domy i soubory už hrají, chystají první letošní premiéry a lákají své diváky ze zahrádek a parků zpět za kulturou. I Národní divadlo v Brně letos chystá celou řadu krásných událostí, o něž byste neměli přijít.

NdB_plakat A3_kampan 2015-2016.indd

Sídlo operního souboru v letošní sezoně slaví výročí svého otevření. Před padesáti lety, 2. října 1965, se poprvé zvedla opona a Janáčkovým divadlem zazněly tóny opery Příhody lišky Bystroušky. První operní premiéra letošní sezony připadla přesně na den výročí, 2. října, tentokrát jí bude Janáčkova opera Její pastorkyňa. Oslavy ale začaly již open air koncertem 2. září, proběhne výstava fotografií dokumentujících stavbu divadla a 6. a 7. listopadu se uskuteční projekt Otevřený dům v rámci, kterého bude připravena trasa divadlem od foyer přes nejtajnější kouty zákulisí, kde budou čekat různá hudební či divadelní překvapení připravená členy operního a baletního souboru.

V říjnu proběhne již 6. ročník Mezinárodního festivalu Divadelní svět Brno. Jeho organizace se letos poprvé ujme Národní divadlo Brno, které proměňuje především jeho dramaturgické směřování. Od původní idey věnovat každý ročník významné kulturní osobnosti se letos svou dramaturgií odklání směrem k vytvoření reprezentativního festivalu zaměřeného na progresivní inscenace nejen českých, ale především zahraničních divadelních souborů.

NdB_plakat A3_kampan 2015-2016.indd

V sezóně 2015/2016 se můžete těšit rovněž na oblíbené koncerty na divadelních scénách. Z českých skupin připravujují koncert Radůzy se skupinou, Ondřeje Brzobohatého v rámci turné Symphonicum 2015, Xindla X s dechovým doprovodem, Ondřeje Havelky s jeho Melody Makers a mnoho dalších. Ze zahraničích skupin do Brna zavítá světoznámý režisér, nicméně i famózní hudebník, Emir Kusturica se svojí formací No Smoking Orchestra a z Francie Paris Combo, která je ve vlastní zemi vnímána jako TOP francouzského šansonu.

Tématem operních premiér této sezony jsou vzestupy a pády lásky. Diváky čeká široká nabídka pěti titulů od baroka až po 20. století, v podání především brněnských či s Brnem spjatých umělců. První premiérou bude Janáčkova nejslavnější opera Její pastorkyňa, druhou je česká klasika Hubička B. Smetany. Do nového roku vstoupí českou premiérou opery Powder Her Face současného britského skladatele T. Adese. Dále se diváci mohou těšit na novou inscenaci Bizetovy Carmen a závěr sezony bude patřit jedinečnému projektu scénického provedení oratoria B. Martinů Epos o Gilgamešovi, v jednom večeru spolu se slavnou barokní operou Dido a Aeneas H. Purcella.

NdB_plakat A3_kampan 2015-2016.indd

Baletní soubor rovněž chystá na tuto sezónu zajímavé kusy. Podzimní premiéra – Made in USA – bude věnovaná choreografům, jejichž uměleckým domovem byly nebo jsou Spojené státy americké. Serenade George Balanchina (1904–1983), otce baletní neoklasiky, bylo pro vývoj baletního umění v Severní Americe 20. století zásadní. V brněnském divadle uvedou jeho choreografii historicky poprvé. Olivier Wevers je naopak současný tvůrce, bývalý první sólista významných severoamerických baletních souborů. V jeho choreografii Sofa se tento kus nábytku stává dalším tanečníkem a doslova i obrazně nese tíhu lidských vztahů. Poslední částí večera bude Lunar Sea – Noire Blanc, vizuálně taneční dílo světoznámého souboru Momix, tanečně pohybových iluzionistů pod uměleckým vedením Mosese Pendletona.

Jako další se diváci mohou těšit na historicky první uvedení díla světové choreografické osobnosti Jiřího Kyliána. Nejuznávanější taneční tvůrce současnosti je autorem mistrovské choreografie Petite Mort, tance pro šest mužů, šest žen a šest kordů. Po boku mistra se v tomto večeru představí i choreografové, které spojuje zkušenost s působením v Nederlands Dans Theater právě pod Kyliánovým uměleckým vedením.

Činohra Národního divadla Brno zve k hostině! Protože jak jinak než hostinou lze nazvat její divadelními (a jednou rovnou kulinářskými) lahůdkami naplněnou nabídku nových titulů v první půlce sezony 2015/2016? Předkrmem se stane premiéra hororu Veroničin pokoj autora Iry Levina a režiséra Doda Gombára. V říjnu se pak umělecký šéf činohry Martin Františák představí jako režisér vlastní adaptace známého filmového příběhu Je třeba zabít Sekala. V titulní roli se na jevišti Mahenova divadla po letech objeví populární herec Igor Bareš.

Další „redutní“ premiéra se uskuteční 5. listopadu a půjde o divadlo, které potěší všechny smysly. Režisérka Kamila Polívková totiž bude laskominu, kterou Fuksův velký román Vévodkyně a kuchařka nepochybně je, servírovat v Mozartově sále v rámci exkluzivního hodokvasu a zajistí tak, že jako diváci odejdete naplněni nejen duševně. Jelikož sladké nesmí chybět, připravili dramaturgové Národního divadla Brno také mísu plnou koblih. Poprvé ji Saturnin v režii Jakuba Nvoty do Mahenova divadla přinese 27. listopadu. Česká klasika inteligentního humoru, jak ji máte rádi. A kdyby snad někoho v závěru roku přepadl hlad po přesahu, utiší ho kultovní Dostojevského Běsi v režii Martina Čičváka.

NdB_plakat A3_kampan 2015-2016.indd

Pomyslné sliny se ale sbíhají i při pohledu na druhou půlku sezony v činohře. Hned 18. února 2016 uvede Martin Františák autorský „divadelní exorcismus“ s názvem Spílání Brnu. V únoru si pak ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser v Mahenově divadle posvítí na Štěpku Kyliánovou, hrdinku psychologického románu Jaroslava Havlíčka Petrolejové lampy. V dubnu bude následovat česká premiéra komedie známého německého dramatika Rolanda Schimmelpfenniga s názvem Kdyby, tak, a co pak. Otvírání studánek Alfréda Radoka v režii básníka jeviště Jana Antonína Pitínského pak nemůže přijít jindy než na jaře. Atraktivní sezonu v červnu završí inscenace Don Juan režiséra Rastislava Balleka.

Jak je vidno, v Brně se letos rozhodli pohostit své diváky hojně na všech scénách a všemi možnými divadelními lahůdkami. Skutečně je z čeho vybírat, takže neváhejte a vyrazte do Brna za kulturou.

www.ndbrno.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy