čtení ušima
Glosy,  Kultura,  Tiskové zprávy

Čtení ušima je stále populárnější

Již třetí ročník Velkého audioknižního průzkumu, pořádaného portálem Audiolibrix.com, se podíval na vývoj trhu i posluchačských návyků, aby tak utvořil ucelený obraz o změnách a vývoji situace na našem audioknižním trhu.

audioknihy_ilustracni_foto

Letos se průzkumu účastnilo 1300 respondentů (tedy téměř dvakrát více než loni) a z výsledků vyplynuly zajímavé a v některých ohledech i překvapující informace. Čtení ušima si v posledních letech získává rapidně rostoucí počet fanoušků a množství dostupných audioknih na našem trhu každoročně stoupá.

Mobilní zařízení a download stále na vzestupu
Letošní ročník průzkumu ukázal, že více než 56 % lidí poslouchá audioknihy na svých mobilních zařízeních. Přes 35 % respondentů poslouchá audioknihy přes audioknižní mobilní aplikace a 21 % lidí volí k poslechu jinou aplikaci přehrávající hudební soubory na mobilu či tabletu.

Doba, kdy lidé dávali přednost koupi fyzického nosiče jen kvůli tomu, “aby měli něco doma”, je na ústupu. Průzkum ukazuje, že ke konzumaci obsahu dochází zejména “za pohybu”. Audioknihy tedy doprovází člověka na cestách kamkoli. Popularita digitálního downloadu a mobilních zařízení také rok od roku stoupá.

audiolibrix-logo-watermark-black

Nejvíce s nimi cestujeme a odpočíváme
Nejčastější činností, při níž respondenti poslouchají audioknihy, je řízení auta. Téměř 26 % lidí si zpříjemňuje cestu za volantem poslechem audioknih. Ve veřejných dopravních prostředcích rádo poslouchá až 12 % respondentů a doma při domácích, kreativních nebo řemeslných pracích až 22 % respondentů.

Moci si zpříjemnit jinak únavné a monotónní řízení posloucháním audioknih je skvělé, spojuje to totiž příjemné s užitečným. Člověku tak i sebedelší cesta nakonec přijde moc krátká, ” uvedl Michal Kočí z portálu Audiolibrix.

Mezi lidmi stále panuje všeobecné přesvědčení o tom, že audioknihy jsou pouze pro ty uspěchané, kteří v konečné fázi nemají čas na čtení a chtěli by si ho vynahradit. Což už také dávno není pravdou. Průzkum ukázal, že až 31 % respondentů si na audioknihy rádo najde čas a příběhy si vychutná v klidu. 13 % respondentů poslouchá audioknihy nejraději doma při odpočinku a až 18 % posluchačů si audioknihy pouští v noci před spaním.

Audioknihy umožňují lidem při čtení jinak nemyslitelný multitasking. Místo nekonečného poslechu stejných skladeb v radiu, neměnících se negativních zpráv, na které nemáme žádný vliv, si s audioknihami může každý vybrat, jak ten “volný” čas trávit. Není to jenom o čtení, když člověk nestíhá, ale také o čtení, kdy si člověk vybírá, co chce vstřebávat a co ne,” říká Ivan Sabo z portálu Audiolibrix.

Díky audioknihám čteme více
Audioknihy za poslední roky dokázaly svou moc i díky tomu, že probudily zástupy bdějících čtenářů – řada lidí si díky poslechu mluveného slova opět našla cestu k literatuře. A tak už dávno není pravdou, že audioknihy by byly jakýmsi svědectvím úpadku kultury. Právě naopak. Z odpovědí respondentů vyplývá, že 47 % z nich čte díky audioknihám více než dříve.

Dramatizace a dramatizovaná četba táhne nejvíce
Svou popularitu si již dlouhá léta drží rozhlasové dramatizace, jež mají v československých končinách velkou tradici. “Dramatizace je vrcholnou formou adaptace literárního textu do zvukové podoby. Neklade si za cíl věrnost předloze, ale její tvůrci naopak často vytvářejí nové svébytné  dílo.” uvedl Jakub Horák, zakladatel portálu Naposlech.cz a ceny Audiokniha roku.

Novým trendem v audioknižních vodách je tzv. dramatizovaná četba, kdy je předloha interpretována v celé své délce, ale vystupuje v ní více interpretů, kteří přidávají i momenty čistého hraní. Celých 43 % respondentů tuto formu interpretace upřednostňuje před klasickou jednohlasou interpretací.

Češi se (znovu) učí slovensky
Všeobecně známým poznatkem je, že Slováci běžně nemají problém se čtením a poslechem děl v češtině, kdežto velká řada Čechů je odrazena slovenským materiálem. Nebo se do něj zdráhá pouštět. Statistické údaje portálu Audiolibrix.com ale ukazují, že počet stažených audioknih ve slovenském jazyce zákazníky z České republiky každoročně stoupá. Z celkových prodejů nahrávek ve slovenském jazyce si Češi v roce 2014 koupili 7 %, kdežto letos si slovenské nahrávky pořídilo 18 % Čechů.

Co je pro posluchače nejdůležitější
Zajímavé je také rozhodování zákazníků – z dotazníků totiž vyplynulo, že téměř 26 % lidí dá při výběru nové audioknihy k poslechu nejvíce na autora předlohy. Nehledí tak na zpracování, ale zajímají se hlavně o předlohu. S čímž souvisí i druhé největší číslo – skoro 19 % lidí totiž vybírá hlavně podle žánrového zařazení. Necelých 15 % respondentů dá při svém rozhodování na názory ostatních posluchačů a vybírá svou další audioknihu na základě uživatelských recenzí.

Velký audioknižní průzkum ukázal, že audioknižní trh začíná i v našich končinách růst podobně, jako tomu bylo před lety v USA, Velké Británii nebo Německu. Segment trhu, který ještě před pár lety neexistoval, nabírá každoročně na síle. A k této novodobé formě čtení si tak nalézá cestu stále větší počet lidí. Na rozdíl od elektronických knih ale audioknihy nepřinášejí jen nový formát, nýbrž zcela jiný způsob čtení.

Pokud bude trend v našich zemích sledovat ten zahraniční, ve velmi blízké budoucnosti by audioknihy mohly předběhnout i prodeje knih elektronických. A bude velice zajímavé zmiňované trendy sledovat.

Nejnovější příspěvky na webu:
[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′

srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Čtení ušima je stále populárnější
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy