Helena Herynková,  Kultura

Nefritový škorpión řádí v Příbrami

New York 40. let, tajemný zločinec, roztomilý vyšetřovatel a taky trochu lásky. To jsou všechny potřebné ingredience pro vznik báječné komedie ve stylu Woodyho Allena. V Příbrami nechtějí dělat nic pouze „ve stylu“, proto si ke zpracování vybrali přímo komedii Woodyho Allena PROKLETÍ NEFRITOVÉHO ŠKORPIÓNA.

Bláznivou komedii o trochu potrhlém vyšetřovateli pojistných podvodů podle filmu převedl na jeviště Ondřej Sokol. Vyšetřovatel C. W. Briggs (Bohumil Klepl) je jedničkou ve svém oboru. Dokáže přijít na kloub každému pojistnému podvodu, tvrdí o sobě, že myslí jako zločinci a proniká jim přímo do duší. Bohužel si nemůže být právě moc jist svou prací, protože pojišťovna přijala Betty Ann Fizgeraldovou (Anna Fixová), aby firmu zmodernizovala. C. W. se okamžitě rozhodl Betty Ann nenávidět a zdá se, že mu tento „cit“ bude zhusta opětován.

Anna Fixová, Bohumil Klepl
foto převzato z: www.divadlopribram.eu

Jenže, to by se do cesty nesměl připlést Voltán Polgár (Martin Dusbaba), oba zhypnotizovat, vnuknout jim myšlenku, že se vzájemně zbožňují a rozjet tak tak kolotoč událostí… Aby toho nebylo málo, začínají se totiž klientům pojišťovny záhadně ztrácet šperky a cennosti. Všechno nasvědčuje tomu, že hypnotizér byl prohnaný padouch a Briggse s Fizgeraldovou sprostě využil ke zločinu. C. W. se tak opravdu podívá zločinci do duše, neboť tentokrát honí sám sebe.

Woody Allen napsal hlavní roli v Prokletí nefritového škorpióna sám pro sebe, ale jsem si zcela jista, že by byl s vynikajícím Bohumilem Kleplem jako C. W. Briggsem více než spokojen.

Stejně tak Anna Fixová v roli Betty Ann exceluje. Jejich souhra je dokonalá, uvěříte jim každé slovo v bdělém i hypnotickém stavu. Fixová navíc hraje svou hrdinku s tak příjemnou dávkou jízlivosti, humoru a špetkou nekonečné trpělivosti, že nemůžete jinak a musíte se do ní zamilovat, podobně jako C. W..

Báječným partnerem je ústřední dvojici Roman Štabrňák, jenž se během hry převtělí hned do několika rolí. I Filip Müller a Eliška Dohnalová sehrají několik rozličných rolí, bohužel u Dohnalové si až u třetí postavy (čili asi tak v polovině hry) všimnete nějaké výraznější změny osobnosti. Zato Štabrňák každé své figuře vtiskává takovou míru originality, že snadno zapomenete, že ve hře vystupuje jen šest lidí a ne minimálně deset.

Roman Štabrňák, Bohumil Klepl
foto převzato z: www.divadlopribram.eu

Prokletí nefritového škorpióna je roztomile bláznivou konverzační komedií, plnou čekaných i nečekaných zvratů, křehkého a chytrého humoru, a diváci se rozhodně mají na co těšit.

Vydejte se tedy do New Yorku… i ne, do Konstantinopole či na Madagaskar… vlastně vůbec ne, do Příbrami. V Divadle A. Dvořáka se právě rozbíhá kolotoč veselých událostí a vy jste k nejvtipnějšímu pojistnému podvodu srdečně zváni.

Videopozvánka ke zhlédnutí ZDE.

 

PROKLETÍ NEFRITOVÉHO ŠKORPIÓNA, Woody Allen
Hrají: Bohumil Klepl, Anna Fixová, Vladimír Senič, Roman Štabrňák, Filip Müller, Eliška Dohnalová
Režie: Milan Schejbal
Divadlo A. Dvořáka Příbram, www.divadlopribram.eu

 

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

 

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy