Helena Herynková,  Kultura

Co zůstalo po Fredrikovi

Na svoje dvacátý první narozeniny jsem se seznámil s Fredrikem. Nebo přesněji řečeno, on se seznámil se mnou, protože on oslovil mě. Ten večer se mi změnil život.“ Johan, hlavní a jediný hrdina švédského monodramatu PO FREDRIKOVI, v tu chvíli ani netuší, jak moc se jeho život ještě změní.

Johan (Ivan Lupták) je obyčejný kluk, rád hraje florbal, miluje své rodiče a hledá lásku. V den jednadvacátých narozenin potká láska jeho. Johan se poprvé v životě zamiluje, do pohledného a sebejistého Fredrika. Je ochoten překonat všechny překážky, oznámí rodičům, že je gay a miluje muže a bude s Fredrikem žít. Fredrik si svou bezprostředností a šarmem Johanovi rodiče dokonale získá. Zamilovaný Johan se cítí tak silným, že by byl schopný postavit se na obranu své lásky proti celému světu. Jednoho dne se všechno změní.

Po Fredrikovi

Johan se od úplně cizí ženy dozví, že Fredrik je HIV pozitivní a nakazil i jeho. Dokáže se Johan vypořádat s novou životní situací? Odpustí Fredrikovi, že mu „daroval“ to nejhorší, co mohl? To zjistíte, když si na švédské monodrama zajdete do Švandova divadla na Smíchově.

A vězte, že své návštěvy rozhodně nebudete litovat. Po Fredrikovi je další z řady úspěšných inscenací Divadla Letí, jež sází výhradně na současnou a moderní dramatiku. Jejich projekty jsou tudíž svěží, neokoukané a zahřejí diváka u srdce.

Křehké drama o lásce, nenávisti, nemoci, beznaději a poslední jiskřičce naděje nenechá ani toho nejcyničtějšího diváka v klidu. Během hodiny a půl prožijete s Johanem celý jeho příběh, okouzleně sledujete, jak objevuje krásu nové lásky. Svorně s ním nenávidíte Fredrika za zradu a fatální neopatrnosti, díky níž byl Johan připraven o bezstarostnost a postaven před celoživotní starosti o sebe i druhé.

Je radost sledovat Ivana Luptáka, jak s grácií a ladně proplouvá Johanovými osudy. Budete ho obdivovat za to, jak snadno obsáhne celou škálu postav. Ačkoliv je na jevišti sám, přímo vidíte, a díky Luptákovu umu si dokonale představíte, nejen Johana, ale také Fredrika, rodiče či Johanovu kamarádku Hanu. Lupták každým krokem ukazuje, že je cele ponořen ve své postavě a díky tomu udržuje diváky celou hru v napětí a bezvýhradné pozornosti. Diváci jednoduše hltají každé jeho slovo.

Nedílnou součástí monodramatu, jež se ve Švandově divadle hraje již od září 2011, je rovněž promyšlená scéna. Scénu, složenou z bílých čtverců linolea, si Lupták vlastně během představení sám staví a obrazně dotváří Johanovo vyprávění. Takže i změny nálady, překážky kladené přes cestu či konečné rozhodnutí, jež Johan učiní, se krásně zrcadlí v postavení scény.

Vypadalo to, že po Fredrikovi zůstane v Johanově nemocném životě jen zmar, ale nenechte se mýlit. Naděje umírá poslední a vy si jděte rozuzlení zjistit na představení Po Fredrikovi.

PO FREDRIKOVI, Mattias Brunn
Hraje: Ivan Lupták
Výprava: Jitka Nejedlá
Režie: Petr Hašek
Divadlo Letí, www.divadlo-leti.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy