Share

Masopust bývalo období od Tří králů do Popeleční středy (letos připadá na 13. února). Obzvláště veselé bývaly poslední tři dny masopustního období, kdy se hojně hodovalo a po obcích chodily barevné maškary.

K masopustnímu hodování neodmyslitelně patří vepřové hody a – samozřejmě – koblihy a koláče. Takový host musel ochutnat vše, co zabijačka přinesla – ovárkem s křenem počínaje, přes jitrničky, jelita, moravského vrabce…. a na závěr byla jako zlatý hřeb podávána vepřová pečínka. My vám dnes přinášíme recepty na dvě masopustní lahůdky – moravského vrabce a poctivé koblihy. Je to sice na dnešní dobu strava poněkud kalorická, ale jednou za čas jistě neuškodí, ba dokonce v této nevlídné době, kdy za oknem je většinou tma a zima, dodá potřebnou energii,duši potěší a srdce zahřeje 🙂

Moravský vrabec

0,5 kg vepřové plece

3 stroužky česneku

2 cibule

1 lžička drceného kmínu

sůl

Maso očistíme, nakrájíme na větší kostky, osolíme, přidáme kmín a česnek nakrájený na plátky, necháme v ledničce nejméně dvě hodiny odležet. Poté zprudka zapečeme při 200 stupních, teplotu stáhneme, maso podlijeme vodou, přidáme na proužky nakrájenou cibuli a pečeme doměkka, maso průběžně obracíme a poléváme výpekem.

Tip: Tradičně se moravský vrabec podává s knedlíkem a zelím nebo špenátem. Pokud si ale chcete trochu odlehčit, přidejte na začátku pečení k masu oloupané brambory a pečte je spolu s ním. Budou prostě k sežrání 🙂

Koblihy

 

0,5 kg polohrubé mouky + 1 lžička na kvásek
30 g droždí
40 g cukru + 1 lžička na kvásek
1 vanilkový cukr
100 ml mléka
150 ml smetany
3 žloutky
50 g másla
2 lžíce rumu
citrónová kůra
špetka soli
meruňková marmeláda

Ohřejeme mléko, aby bylo teplé, ale ne horké, rozmícháme v něm lžičku cukru, lžičku mouky a rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek.

Mezitím utřeme změklé máslo, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru a žloutky (třeme alespoň 10 minut), postupně zamícháme mouku se špetkou soli, kvásek, rum a vlažnou smetanu. Důkladně vypracujeme, až je těsto hladké, voňavé a nadýchané. Necháme 3/4 hodiny kynout. Těsto rozválíme na placku 1 cm silnou a vykrájíme kolečka. Na polovinu koleček dáme marmeládu, prázdnými kolečky přiklopíme, okraje k sobě důkladně přitiskneme a okrojíme je stejným vykrajovátkem, kterým jsme vykrajovali kolečka, necháme ještě trochu vykynout.

Koblihy smažíme na vysoké vrstvě tuku (musí plavat), hotové rozložíme na papírový ubrousek a necháme vychladnout, hojně pocukrujeme.

Tip: Koblihy smažte, až bude rodina pryč, jinak nestihnou ani vychladnout… fantasticky voní a v puse se doslova rozplývají 🙂

Dobrou chuť!

Soňa

sona.rivera@centrum.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

Jsou to jen děti. Ale mohou být i vrahy. Strašlivé lidské osudy.

Jsou to jen děti. Ale mohou být i vrahy. Strašlivé lidské osudy.

3. Prosinec 2019

Je to tak zvláštní pocit. Vždyť jsou to přece jen děti! Díváte se na ně, do jejich na první pohled "nevinných" tváří. Každý den jich spoustu potkáváte. Mohly by vůbec někomu tak strašně ublížit? Dokázaly by rozhodnout o životě a smrti? Nebo se i předem připravit na vraždu? Ano, mrazilo mě, jak už bylo napsáno v jiném příspěvku. Tuto publikaci ani snad není možné číst v poklidu. Stephan Harbort k danému tématu přistoupil zodpovědně. Žádné senzace, prostě holá fakta a stejně vám bere dech. S určitými předpoklady už knížku otvíráte a stejně stránku po stránce jste ostře konfrontováni s realitou. Pak mám

O chlup zdravější Vánoce

O chlup zdravější Vánoce

3. Prosinec 2019

Vánoce jsou čas hodování a setkávání se s blízkými i přáteli. Nechte se inspirovat a obměňte letos svůj tác s cukrovím. Připravte rodině i návštěvám originální, a především zdravější cukroví. Můžete své hosty nechat hádat, z čeho jsou lahodné kuličky i zdánlivé linecké cukroví připraveno. Uvidíte, že budou překvapeni. Celozrnné linecké bez cukru Linecké, je typický druh cukroví, který se v Čechách těší obrovské oblibě. A to až v takové míře, že nechybí na stole téměř žádné domácnosti. Vyzkoušejte letos zdravější variantu. Cukr nahraďte mrkví a klasickou mouku tou celozrnnou. V rámci úspory času použijte již nastrouhanou mrkev z řady Bonduelle Vapeur. Uvidíte, že se po těchto lineckých mrkváncích jen zapráší. Linecké mrkvánky Ingredience: 250 g