Hobby,  Recepty,  Soňa Rivera

Recepty nejen pro děti: brokolicovo – květákové placičky

Dostat do svéhlavého potomka trochu zeleniny bývá někdy úkol přímo nadlidský. Zvlášť pokud se jedná o tak nepopulární druh, jako je brokolice. Přesto se můžeme pokusit ji do jídelníčku aspoň občas „propašovat“. S našima brokolicovo – květákovými placičkami se vám může stát že je nestihnete smažit a (pokud to neprozradíte) nikdo ani nepozná, že tam nějaká brokolice je.

Květák a brokolice mají sice odlišnou barvu, ale jsou blízcí příbuzní a oba patří mezi košťálovou zeleninu. Jejich pozitivní vliv na naše zdraví je nesporný. Zejména brokolice je v posledních letech označována téměř za zázračnou zeleninu s mimořádnými účinky na lidský organismus. Je významným zdrojem vlákniny a hořčíku, obsahuje i podstatné množství železa, vitamínu C, draslíku a dalších vitamínů a minerálů. Pravidelná konzumace brokolice tak významně prospívá našim svalům, srdci a krevnímu oběhu, nervové soustavě i trávicímu traktu.

Placičky si můžete dát k obědu s bramborovou kaší, nebo s čerstvou zeleninou a bagetkou jako svačinu.

Ingredience:

½ kg květáku
¼ kg brokolice (může být i mražená)
10 dkg šunky
10 dkg eidamu
2 vajíčka
1 lahůdková cibulka
2 velké brambory
hladká mouka nebo jemné vločky nebo strouhanka
sůl

Květák vložíme do vroucí, osolené vody, po 10 minutách přidáme brokolici a uvaříme doměkka, vodu slijeme a květák s brokolicí rozmačkáme mačkadlem na brambory. Do vychladlé směsi přidáme na drobno nakrájenou šunku a cibulku, na jemno nastrouhané brambory a sýr, celá syrová vajíčka a na zahuštění trochu hladké mouky, případně jemné ovesné vločky nebo strouhanku. Směs důkladně zamícháme a na oleji smažíme malé placičky.

Dobrou chuť!

Máte i vy nějaký oblíbený recept s brokolicí? Napište mi! Rádi jej uvaříme, vyzkoušíme, nejlepší nafotíme a zveřejníme!

Soňa

sona.rivera@superrodina.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy