Jana Semelková,  Knihy

Jedenáct – civilní román, co má být čten až do konce!

Jistě se vám stalo, že jste někdy něco neudělali a pak si to možná vyčítali. Ale zdali vám došlo, že vaše nekonání mohlo rozpoutat následky pro další osoby, které s prvotním „nečinem“ zdánlivě vůbec nesouvisely? Na této tezi je postaven román Jedenáct od Marka Watsona.

Jeho hlavním hrdinou je moderátor nočního rozhlasového vysílání Xaviera Irelanda, který v Anglii žije pět let. Přistěhoval se z Austrálie a skrývá se zde před vlastní minulostí. Snaží se vytěsnit událost, která se stala doma. To se ještě jmenoval Chris, měl dívku, do které byl blázen, a přátele, s nimiž se znal od dětství. Stačila jedna osudná noc a vše bylo jinak.

Mark Watson, Jedenáct. Nakladatelství Knižní klub. 2012.

V Anglii žije pod novou identitou. V noci radí nespavcům, co si počít se svými problémy, ale sám se straní sousedů, urputně se brání navázat užší vztahy. Občas píše recenze filmů – ostatně lásku ke kinematografii si dovezl z rodné Austrálie. Jednoho dne nepomůže cestou na nákup šikanovanému chlapci. Toho spolužáci zbijí a zraní ho v obličeji. Chlapcova rozhněvaná matka, novinářka, je v nenáladě. V tomto rozpoložení napíše do svého časopisu peprné hodnocení jisté restaurace. Majitel restaurace je jejím tvrdým článkem rozzuřen, aby si ulevil, vyhodí brigádníka. Je to čtrnáctiletý chlapec, který nutně potřebuje peníze, aby mohl navštěvovat fitko, v němž bojuje s přebytečnými kilogramy. Teď shání peníze jinde. Když nikde neuspěje, rozhodne se pro loupež – přepadenému sebere peníze a mobil. Okradený musí použít další den náhradní telefon, jeho funkce až tak dobře neovládá a omylem odešle esemesku na nesprávné číslo… A Xavier? Tomu do života najednou vtrhne Pippa a všechno obrátí vzhůru nohama!

Vtipný román, plný peprných postřehů, přitom překvapivě dojemný. Autor lehce předkládá vzájemné souvislosti zdánlivě nesouvisících událostí, obdivuhodně skládá střípky, které mohou a nemusí na sebe navazovat, přitom do sebe skvěle zapadají. Soukolí se točí vpřed, každému přinese změnu, každého nějak ovlivní – v dobrém i zlém. Jednotlivé postavy jsou skvěle vykreslené, životaschopné s jasně stanovenými charaktery. Čtenář se může zosobnit s jednou či všemi postavami, v každé totiž může najít střípek svého chování, kousek svého jednání ve vyhraněné situaci. Při čtení se často zamýšlí – jak bych se zachoval já? Schoval bych se do ulity jako Xavier, sekal bych kolem sebe ostrým jazykem jako novinářka či bych podal pomocnou ruku jako Pippa? Sleduje pozorně vývoj hlavního hrdiny od někdejšího ochotného kamaráda, jakým byl doma v Austrálii, přes uzavřeného moderátora, který radí po drátě druhým, ale ve vlastním životě trčí izolován od okolního světa, po jeho návrat k vlastní přirozenosti.  A za vším tím kolotočem byla jedna jediná věc – něco se jednoho dne, kdy napadl sníh, nestalo…

Markk Watson je uznávaný britský spisovatel a komik, který svými vystoupeními získal řadu cen i světovou proslulost. Pravidelně se objevuje v televizi a má vlastní, velice úspěšný rozhlasový pořad na BBC Radio 4. Je autorem několika dalších románů: Bullet Points (Odrážky), ALight-Hearted Look at Murder (Optimistický pohled na vraždu) a The Knot (Uzel). Žije v Londýně s manželkou a synem.

Ukázka

To se stalo před osmi lety a nyní už Xavier nikoho neokřikuje, zvláště ne dívku, kterou přivedl s sebou na rande, jakkoliv pomýlené se toto rande začalo jevit. Gemma se zvedne, jakmile poslední záběr ustoupí titulkům, a vrátí do kabelky mobil, s kterým si hrála posledních dvacet minut.
„Tak co hodláš napsat v recenzi?“ zeptá se, sotva vyjdou na štiplavý vzduch a začnou se šinout po Wardour Street, kde se opilí lidé staví do front u bankomatů, potácejí se z kebabových obchůdků s flákem masa vhodným spíše do piknikového koše a potícím mastnotu do bílého papírového sáčku, a vrhají se na kapoty taxíků jako tonoucí na záchranný člun.
„No, mně přišlo, že ten nápad je dobrý,“ říká Xavier, „ale možná to bylo trochu moc těžkopádné.“
„Trochu co?
„Trochu, no…“
„Bylo to deprimující,“ shrne to Gemma.
Na rohu, kde se Wardour Street napojuje na Oxford Street, podepírají dva muži dívku, která si zvrací na boty.
„Půjdeme teď k tobě?“ zeptá se Gemma.

Jana Semelková

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy