Jana Semelková,  Knihy

Co mají společného Prodaná nevěsta, Rusalka, Kouzelná flétna a Carmen? CD s logem Nebojte se klasiky!

Share

Máte rádi operu? Nevíte, jak přiblížit svým ratolestem, bližním, kamarádům požitek, který z poslechu v divadle máte sami? Možná mohu poradit. Narazila jsem na komplet čtyř CD pod určujícím názvem: Hudební škola na CD. Papírová krabička obsahuje čtyři disky, na kterých jsou čtyři klasické opery. Na jednotlivých obalech jsou uvedena čísla od devítky do dvanáctky. To mne zaujalo a pátrala jsem dál. Zjistila jsem, že už dvě takové „krabičky plné klasiky“ vyšly. Zmíním se o nich v závěru článku.

Teď pojďme k poslední „čtveřici“: děj oper se odehrává v rozhlasové dramatizaci jednotlivých libret. Je to tedy rozhlasová hra, doplněná o nejznámější árie toho kterého díla, tudíž je pro nevycvičeného posluchače děj krásně srozumitelný a jasný.

Dozvíme se třeba, čím se provinila Carmen (Tereza Bebarová) a proč ji má voják José (Ondřej Vetchý) odvést do vězení. Krásný příběh nešťastné lásky podtržený jedinečnou Bizetovou hudbou zcela pohltí posluchače. Vypravěčem žhavého španělského dramatu je Ivan Trojan. Jan Jiráň, který se dramatizací velmi zručně ujal, postupuje od árie k árii, brzy je nám zřejmé, že jsme někdy někde tuto hudbu slyšeli, nyní si ji zařadíme pěkně do kontextu celého příběhu. Brzy začnete mít nutkání, běžet do divadla a operu si poslechnout z jeviště.  Stejně jako u Carmen Jan Jiráň postupuje v případě Mozartovy Kouzelné flétny, jejímž vypravěčem je Marek Eben, Dvořákovy Rusalky s vypravěčem Luďkem Munzarem a Smetanovy Prodané nevěsty, kterou nás provede Libuše Šafránková.

Velmi příhodný nápad může zpestřit ve školách hodiny hudební výchovy. Přesto mám jednu připomínku: délka jednotlivých disků se pohybuje kolem sedmdesáti minut. Každý příběh je rozčleněn podle významných částí díla, respektive árií, přesto by potřeboval být zřetelněji dělen na dva cca 35 minutové bloky, s ohledem na délku vyučovací hodiny. Ale to je asi jediná výtka vůči zpracování příběhů, které voní romantikou a nejsou vůbec nudné a staré, jak se mnozí domnívají. Vždy se v nich odehrává velmi silné drama, nepostrádají vtip, vrcholí výraznou pointou a ne vždy končí happyendem.

Hudební škola na CD z Radioservisu, která vychází pod trefným logem Nebojte se klasiky!!! již čítá 12 cédéček. První se věnují osobnostem jednotlivých skladatelů: 1–4 českým (B. Smetana, A. Dvořák, L. Janáček a B. Martinů), 5–8 světovým (J. S. Bach, W. A. Mozart, L. van Beethoven a P. I. Čajkovskij). Dozvíme se o životě skladatelů, poslechneme si ukázky z děl. Provedou nás Vanda Hybnerová a Saša Rašilov. Poslední čtveřice je operní – ale to už víte z předchozích řádek.

Nebojte se klasiky – poslouchejte!!! Opravdu to stojí za to!

Vydal Radioservis v roce 2013

Zdroj: www.radioservis-as.cz, www.nebojteseklasiky.cz

Jana Semelková

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Co mají společného Prodaná nevěsta, Rusalka, Kouzelná flétna a Carmen? CD s logem Nebojte se klasiky!

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy