Hobby,  Soňa Rivera

Nápady a triky na adventní věnečky. Vánoce jsou za dveřmi.

Začíná Advent! Jste připraveni?

Advent je, jak jistě víte, obdobím příprav na Vánoce. Trvá čtyři týdny, začíná nedělí zvanou železná a končí na Štědrý den o půlnoci.

Možná je to v dnešní době, kdy se většina lidí už předem stresuje z nadcházejících Vánoc, trochu neobvyklé, možná i divné, ale já se na období Adventu, vánočních svátků i oslav spojených s koncem roku opravdu těším. A těším se s velkým předstihem už od konce léta.

Plánuju, jak letos nakoupím dárky už v září, perníčky upeču v říjnu, aby se stihly rozležet, okna umyju nejpozději v půlce listopadu. Vymyšlené to mám prostě dokonale. Bohužel to ale neznamená, že mám vše včas uklizeno, nachystáno a vlastnoručně vyrobené dekorace jen čekají, až je vhodně rozmístím po naleštěném příbytku. Nikoliv. Jako matka jednoho čtyřletého prcka a jednoho novorozence mám obzvlášť letos – mírně řečeno – skluz. Přesto se nehodlám vzdát aspoň minimální adventní výzdoby, vykouzlené – jak se můžete přesvědčit sami – za minimum času.

Mám na mysli adventní věnečky na stůl nebo i na dveře. Vyrábím si je každý rok a pokaždé se raduju z jejich jedinečnosti. Takový vlastnoručně vyrobený věneček má svoje kouzlo, je originální, nikde podobný nekoupíte, je prostě váš. A jak na něj? Základem je korpus. Kupte si hotový – buď potažený chvojím, nebo ze šišek či z proutí. S takovým vám bude stačit už jen několik málo dekorací, z nichž většinu můžete najít i doma. Pokud budete vyrábět věneček na stůl, připravte si navíc čtyři svíčky. Volba barev svíček i ozdob je na vás. Jak můžete vidět na přiložených obrázcích, já dávám přednost klasice, tj. červená, zelená a zlatá, doplněné o přírodní materiály v podobných barvách. Na zdobení můžete použít téměř cokoliv – mašle, sušené ovoce, malé perníčky, korálky, drobné vánoční ozdoby, ořechy všeho druhu, koření (např. celou skořici či hvězdičky badyánu), vánoční řetězy a třásně, nebo třeba praženou kukuřici. Ale nezapomeňte, že někdy méně je více!

A můj tip? Pořiďte si malou tavnou pistoli. Stojí pár desítek korun a přilepíte s ní téměř cokoliv na cokoliv. Odpadne vám tak pracné navazování či napichování dekorací na drátky a následné připevňování ke korpusu.

Přeji příjemné tvoření a adventní období bez obvyklého shonu a stresu.

Soňa

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy