Glosy

Až pět let vězení za homosexualitu. Takový je dnešní Kamerun.

Naše právo to vidí jasně: nikdo by neměl být společensky či na pracovním trhu diskvalifikovaný kvůli své odlišné rase, náboženství, sexuální orientaci, pohlaví apod. Ne však každá společnost je tak otevřená. Mnoho nevládních organizací se snaží tuto situaci změnit či alespoň umírnit následky.

Mluvme nyní o odlišné sexuální orientaci. Je to utrpení afrických žen, které se zamilují do jiné ženy. Jsou to násilné útoky nebo vězení pro muže, kteří jsou třeba jen údajně obviněni z homosexuality.

Jean-Calude R. Mbede, 31letý student z Kamerunu, si „vysloužil“ tři roky za homosexualitu. Vzhledem ke společenskému postoji k odlišné orientaci mu ve vězení kromě špatného zacházení hrozí také nenávistné útoky od spoluvězňů a zaměstnanců věznice.

Členové bezpečnostní služby ministerstva obrany ho zatkli 2. března 2011 v momentě, kdy se právě sešel se svým přítelem. Ještě před schůzkou však přítel informoval policii. 28. dubna soud shledal Mbedeho vinným z homosexuality a pokusu o homosexuální chování podle paragrafu 347a, který může odsoudit takového jedince na 6 měsíců až pět let a pokutou ve výši maximálně 200 000 franků (zhruba 5700 Kč).

Jean-Claude R. Mbede si nyní odpykává svůj trest v přeplněné věznici hlavního města Kamerunu. O slušných hygienických podmínkách či dostatečné stravě si mohou vězni nechat jen zdát. Naštěstí se Jean-Claudeovi nic ve věznici nestalo, neboť si mohl zaplatit díky místní organizaci Amnesty International ochranku ze spoluvězňů.

16. července soud rozhodl o jeho podmínečném propuštění. Další slyšení a definitivní rozhodnutí proběhne v srpnu. Amnesty International vyzývá každého, aby podepsal petici a pomohl tak mladému Kamerunci na svobodu.

Jean-Claude R. Mbede má tedy naději dostat se ven z vězení. Jaký však bude život za jeho zdmi s cejchem společenského vyděděnce, homosexuála?

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy