Glosy

Lékaři odoperovali pacientovi nádor o dvojnásobné váze jeho těla. Podívejte se na video.

Share

V hlavním městě Vietnamu se v nemocnici zotavuje muž, jemuž byl odstraněn tumor o váze 82 kg (některé zprávy hovoří až o 90 kg)! Pacient Nguyen Duy Hai (31) se nemohl díky nádoru téměř pohybovat.


Operace trvala dvanáct hodin (účinek anestezie více než třináct hodin) a byla zaplacena zejména díky sponzorským darům ve výši  zhruba 300 000 korun. Pacientův stav je momentálně stabilizovaný. Nguyen Duy Hai trpí vzácnou genetickou poruchou, kterou známe i z dramatu Davida Lynche „Sloní muž“.

Tento vietnamský pacient žil s nádorem od svých čtyř let. Nicméně operace ještě neznamená, že má zcela vyhráno: nádor se totiž může znovu probudit a začít růst. Podle specialistů však již nikdy nedoroste do takových extrémních rozměrů.

Během následujících deseti dnů by se měly srdeční a plicní funkce pacienta vrátit do normálu. Po té nastoupí práce pro fyzioterapeuta, popřípadě i psychologa, protože tu vzniká vedlejší efekt. Nguyen Duy Hai žil s nádorem po celý život. Nyní – ačkoliv bude vypadat téměř jako každý jiný člověk, avšak pouze s jednou nohou – ve skutečnosti pacient nádor vnímal jako automatickou součást vlastního těla.

Lékaři v jeho těle objevili nádor, když mu byly čtyři roky. V roce 1997 mu amputovali nohu i s již tehdy obrovských nádorem, ale v roce 2001 se již nádor začal opět velmi rychle zvětšovat. Bohužel rodina již neměla peníze na další operace a jen velmi malé množství lékařů ve Vietnamu může léčit tento typ neurofibromu.

Operace byla považována za riskantní s 50 % úspěšností. Nádor si již vytvořil vlastní cévní systém a bylo potřeba oddělit tyto cévy od běžných. Lékaři dále čekají na srdeční reakce: Bude srdce fungovat normálně i po té, co byl pacientovi odříznut z těla nádor o dvojnásobné hmotnosti jeho vlastního těla?

Operaci vedl lékař Dr. McKay McKinnon, specialista z plastické a rekonstrukční chirurgie z Chicaga. Před operací měl rovněž obavy, jak se dorozumí s vietnamským personálem v nemocnici, kde nikdy předtím nebyl. McKinnon podobné operace konal již před lety.

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Lékaři odoperovali pacientovi nádor o dvojnásobné váze jeho těla. Podívejte se na video.

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy