Knihy

Ke komu planula Alžběta Pomořanská více láskou? Ke Karlu IV. či snad k jinému muži?

Hana Whitton, Žárlivá císařovna Alžběta Pomořanská a Karel IV. Alpress 2012

Tento zamilovaný román potěší každou romanticky založenou čtenářku. Nechte se unést renesanční epochou a fantazií Hany Whitton. Historikové by autorce nejspíš vytkly několik nesrovnalostí, ale o to v tomto žánru přece vůbec nejde.

Alžběta Pomořanská není žádnou křehulkou, nebaví ji vyšívání, ani tlachání o módě. Raději jezdí na hony, při kterých je výtečnou společnicí svému otci. Ovládá střelbu z luku, umí zacházet s mečem a dýkou jako leckterý rytíř a jako dítě přeprala kdejakého mužského vrstevníka. Ve čtrnácti letech, když byla na dvoře svého dědečka, polského krále Kazimíra III. Velikého v Krakově, se jí dvořil Lucien (Lucas), vyslanec dánského krále Valdemara. V Alžbětě vzplanuly city a daruje Lucasovi prsten. Vyslanec však brzy zmizí z jejího dohledu. Je si ale vědom, že Alžběta je strategický cíl a že kdykoliv se objeví v její blízkosti, bude jeho.

Alžběta často přemýšlí o Lucasovi, hlavně ve chvílích, když je její manžel dlouho na cestách a ona nemůže s ním spočinout ve vášnivém objetí. Karel IV. si uvědomuje, že svou ženu zanedbává, ale také se ptá sám sebe, zdali ho Alžběta nepřitahuje víc, než by mělo, než by bylo hříšné. Vzpomíná na své tři zemřelé ženy, na jejich krásu, jemnost a lásku. A netuší, zdali Alžbětu skutečně také upřímně miluje, nebo po ní jen živočišně touží.

Jejich sňatek byl předem domluvený a byl zárukou míru. Šestnáctiletá nevěsta si tehdy brala 47letého muže. I ze svatební hostiny museli odejít dříve, neboť Karel nedokázal zkrotit svou touhu. Spolu pak měli několik dětí, ale i problémů.

Do Prahy se později navrátil vychytralý vyslanec, který chce Alžbětu získat na svou stranu. Je jeho počin strategií nebo hloupostí ucházet se o tehdejší „nejmocnější“ ženu světa? Navíc později zjistí, že spojení s dvorní dámou mu přinese jistou zkázu.

Žárlivá císařovna se dobře čte, nicméně, pokud nejste příznivci stylu typu “růžových knihoven”, nejspíš vám bude vadit neustálé sebeanalyzování vlastních citů nebo opakující se rozhovory na téma, jestli tu plane láska, vášeň či jen obyčejný vztah. Při čtení si také možná vzpomenete na filmy pro pamětníky, kde chudá dívka ke štěstí u bohatého muže přišla. Zde se osud přinejmenším po citové stránce dlouho naklání naopak k chudému Lucienovi, který koketuje s vysokou šlechtičnou, byť si musí být vědom, že tento vztah nemůže být nikdy posvěcen sňatkem. A jak nebezpečné by bylo v něčem takovém vůbec postupovat.

Romantické duše se však nudit nebudou. Nehledě na skutečnosti, jakmile poznáte blíže Karla IV. a Lucase, komu byste v lásce více přáli? Kterých z těchto mužů si bez ohledu na postavení zaslouží Alžbětiny upřímné vnitřní city?

KJARA/MB

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy