Knihy

Sara Wickhamová: Co je pro mě dobré. Rozhodování v době těhotenství a porodu

Nátlak. Zastrašování. Ponižování. Jdu v této chvíli do extrému, ale pokud jste si z porodu odnesly podobné trauma, bude pro vás tato knížka to pravé. A upozorním hned zkraje, že nejde o žádné vzletné teorie o důležitosti vlastního názoru a těla a stavění se na zadní.

Naopak, autorka je porodní asistentkou, která využívá nejen své zkušenosti, ale také se věnuje ulehčování porodu natolik, aby byl co nejvíce přirozený. Chápe ženské potřeby a rozumí jim, rozumí dynamice porodu; a to nejcennější, ví přesně, co které lékařské intervence znamenají, jak velké je skutečné riziko komplikací a kdy je pravděpodobné, že jste opravdu do něčeho tlačeni a zastrašováni.

A jak velkou roli hraje v prožívání těhotenství dnešní ohromná přeinformovanost a orientace na riziko a jeho předcházení, což někdy ve výsledku může napáchat víc škody než užitku?

Já si vždycky připadala divná, když mi nevyhovoval nemocniční pobyt a byla jsem z něj neskutečně unavená.

„Objevuje se zde celá řada emočních a sociálních následků. Ženy v nemocnici budou s větší pravděpodobností odděleny od partnera a rodiny, přinejmenším na určitou dobu, a nebudou mít přístup k jídlu, pití, oblečení a nebudou mít možnost volby. Nebudou mít dostatek soukromí, budou se cítit samy, nebudou moci spát. Budou trpět nedostatkem soukromí, samotou, spánkovou deprivací, fyzickým omezením, nedostupností jejich obvyklého jídla a běžných činností, pocity zahlcení a nedostane se jim stejné míry podpory jako doma.“

Jak přesné… a stačil mi jeden jediný den a noc na společném pokoji! Měla jsem úžasné štěstí na jednopokojové nadstandardy, takže na tento stres mohu už jenom vzpomínat. Potřeby rodících matek jsou často přehlížené a je nimi i mediálně dost manipulováno. Máte ten pocit?

Pak autorka trefila hřebíček na hlavičku! Vezme to od základu!

Důležité otázky

V knize je mnoho otázek, které je dobré si v určitých fázích těhotenství a přípravy k porodu položit. Roztřídíte si jimi v hlavě to, kdy mluví VAŠE POTŘEBA a kdy strach nebo OVLIVNĚNÍ ZVENČÍ.

Ostatně informace jsou důležitou součástí celé knihy.

Jak přistupovat k informacím, třídit je, ověřovat

Odkud pochází, kdo je člověk, který je šíří, jaký účel mají a tak podobně. To je možná užitečná část knihy, která je platná nejen pro téma porodu a těhotenství, ale celkově obecně.

Autorka zmiňuje také intuici, jak pracuje, jak ji rozeznat a kdy ji vzít v potaz, což právě v těhotenství a u porodu považuji za zajímavé téma. V této hluboké době plné pocitů, tělesných změn a naprosto jiného hormonálního koktejlu v těle, maminky často uvádí, že právě intuice s nimi poprvé, nebo častěji než kdy jindy, mluvila. Ale opět, rozum a fakta, dobře rozeznaná fakta, hrají prim.

Jak to vlastně všechno je z pohledu lékařů?

Porodní asistentka nás provede tím, co maminky čeká. Ačkoliv autorka uvádí praxi spíše anglického zdravotnictví, v mnohém si je podobné s tím naším. Porodní zásahy, vyšetření, screeningy  – vše je vysvětleno i se svými riziky či alternativami.

Přijde si tu na své jak techničtěji laděná maminka, která chce poznat všechna rizika, tak i ta, která ke knize přijde proto, aby si ulevila od stresu všeobecného kultu rizika. Oběma skupinám poskytne orientaci v tématu a poskytne zázemí. Uleví od rozviklanosti, kterou v nás dnešní doba probouzí, kdy někdy těžko hledáme, čemu skutečně věřit.

Na těhotenství jsme v dnešní době spíše samy. Malé rodiny, málo času na vše… a uvědomila jsem si při čtení také to, že to strašení riziky je dáno i tím nátlakem „nemám na to/tebe/těhotenství čas, tudíž je třeba to rychle vyřídit…“

A kniha Co je pro mě dobré vám dá ten čas, tu péči, vysvětlení i ty správné otázky, abyste věděla, co je pro vás dobré.

O autorce: Sara Wickhamová je porodní asistentka, učitelka, spisovatelka a nezávislá badatelka, která svůj čas dělí mezi psaní, online kurzy, semináře, poradenství a vytváření pomůcek pro porodní asistentky a průvodkyně narozením. Žila a pracovala na Novém Zélandu, ve Velké Británii i USA, byla redaktorkou odborných časopisů a přednášela v pětadvaceti zemích světa.  Její záměr je inspirovat a přinášet osvětu porodním asistentkám, dulám, ženám a rodinám.

Knihu vydalo nakladatelství Alferia, https://www.alferia.cz/co-je-pro-me-dobre-sara-wickhamova/

Renata Petříčková

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy