Staň se tou pravou
Knihy

Sheleana Aiyana: Staň se tou pravou

Staň se tou pravou

Většina neúspěchů ve vztazích je dána tím, že naši pozornost poutají lidé, kteří jsou také zranění a kteří také hledají nás pro to, aby své rány nevědomě rozrývali. A tak jsou vztahy plné dramat. Je to téma, které vás zaujalo?

Pak máte možnost v sobě všechno urovnat tak, že vás zaujme i urovnaný partner.

A život bude mít smysl.

„Emocionální a psychologická zranění v raném věku jsou původci zraněného vnitřního dítěte. Jestliže jsme vyrůstali odpojení od svých emocí, může pro nás být těžké důvěřovat lidem, žádat o pomoc či ji přijímat nebo dát najevo zranitelnost ze strachu, že budeme odmítnuti. Můžeme opustit sami sebe a spokojit se s něčím menším, než za co stojíme, abychom vyplnili prázdnotu, nebo zaujmout místo pečovatele z minulosti, který byl velmi kritický, a dál sami sebe ponižovat a srážet.“

„Vzpomeňte si, jak vás naučili být zticha, potlačit svou sílu a snažit se zavděčit. Možná vám říkali, že  jsme problematičtí, přecitlivělí, příliš hluční nebo zase příliš plaší; možná jste některé tyto nálepky přijali jako skutečnou součást své identity. Přijde čas, kdy se musíme s upřímností podívat na svůj vnitřní dialog a odstranit všechen ten ruch, abychom zosobnili své dary světu.“

Tyto dvě malé ukázky nás vedou k jádru věci. Až bolestně jsem si u čtení knihy uvědomovala, jak snadné je zraňovat dítě. Jak snadné je ho v podstatě pro budoucí vztahy velmi poškodit, až zničit. A stačí jen chvíle, kdy rodiče na své děti přenesou svá zranění, kdy nemají trpělivost pracovat s nimi, natož pak sami se sebou.

A to je docela silné téma generace našich rodičů. Nelze jim nic vyčítat, protože je v drtivé většině ani nenapadlo, a dodnes nenapadá, že by mohlo být s nimi něco špatně. I autorka si prošla peklem. Je dcerou týrané matky, sama byla týraná a i když tu je náznak jakýchsi šťastných konců, svůj vlastní život a netýranou holčičku v sobě si musela těžkou cestou najít sama. A proto se na tu cestu vydala a vzala s sebou postupně i mnoho dalších žen a zpracovává i párové terapie.

Takže zkušenosti má – o ty se podělí. A bude vám u nich srdce usedat, ač číst si, jak dobře nakonec tyto zážitky zpracovala, je velmi naděje plné.

Najdete tu vedle nesmírně laskavých slov, hladivých, vysvětlujících, proč a kde přesně vznikají ty hluboké rány, které se nechtějí zajizvit, protože je dalšími svými vztahy neustále rozrýváme, také návody, jak si sami pomoci.

Drobné meditace, drobná uvědomění. Já si třeba vzala dvě rady, které mi přijdou asi nejláskyplnější ke mne samé. Moje povaha s nimi souzní. Udělat si čas od času rande sama se sebou. No vážně! Tolik se toho člověk dozví!

A psát si deník, myšlenky. Nebát se.  I to pomáhá uvědomit si svou hodnotu. Své zasunuté strachy.

A možná právě něco z toho, co uděláte pro sebe, spustí paradoxně kaskádu slz, smutku a rozbije vězení, ve kterém se držíte. Vztahy se vylepší, ozdraví, odejdou nebo přijdou nové.  Záměrem autorky je naučit ženy, aby uměly žít se svou minulostí, ať už byla jakákoliv. Aby své slabiny měly na vědomí a věděly, že jejich život může být v některých případech jako chůze po pracně vypracovaných přemostění různých životních oblastí. A pod těmi mosty jsou močály plné bahna. Aby to věděly.

A vážily si toho, že uměly postavit mosty.

Kniha je psaná velmi důrazně, leč laskavě. Je krásně graficky zpracovaná, přehledná, návodná. Snadno si vyhledáte to, co potřebujete.

A dá se i říci, že kdekoliv ji otevřete, tam najdete něco přínosného.

O autorce: Sheeleana Aiyana je zakladatelkou Rising Woman, více než třímilionové komunity čtenářek. Párová terapie, zděděná traumata, rodinné systémy, vědomé vztahy, somatická léčba a rostlinná terapie se prolíná její prací, pohlíží na vztahy jako na duchovní cestu. Žije se svým manželem na ostrově xwenen´eč v Britské Kolumbii. Prošla obtížným dětstvím s týranou matkou, sama byla vystavena nejrůznějším formám násilí a vydala se cestou individuálního procesu, jak být zase doma ve svém těle i duši a o tyto zkušenosti se v knize zaměřené na vztahy (k lidem i sobě) dělí.

Knihu vydalo nakladatelství Alferia, https://www.alferia.cz/stan-se-tou-pravou/

Renata Petříčková

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy