Knihy

Nenechte předškoláky zahálet: Dinosauří samolepky a obkreslovačky

Dinosauři. Samolepky a obkreslovačky. Fragment 2012.

Jednoduchá knížka plná samolepek a obkreslovaček z doby druhohor právě vychází v nakladatelství Fragment.

Tato člověkem nedotčená doba je nyní tolik populární mezi dětskými čtenáři a malíři. A výhodou je, že tyto veleobludy – často mnohonásobně přerůstající lidského jedince – se dají tak snadno namalovat.

Připojte se k nám na Facebook. Hledáme fanoušky, kteří se nebojí říci svůj názor. Sledujte nové informace, užijte si články a soutěže.  Superrodina je na Facebooku

Dinosauři tu byly před 160 miliony lety. Sedíte na gauči či židli a díváte se do počítače. A před desítkami milionů let se právě na tom samém místě mohl „pást“ Stegosaurus, nebo se procházel Iguanodon. Mohl to být také zcela jiný, dosud neznámý živočich. Jednu takovou záhadu mají například v Srnojedech u Pardubic, kde byly před mnoha lety nalezeny kosterní pozůstatky neznámého tvora; nejprve získal jméno Iguanodon, později Albisaurus („ještě od řeky Labe“), ale v současné době se vlastně přesně neví, kam ho zařadit. A pokud bydlíte někde poblíž Červeného Kostelce v severovýchodních Čechách, pak vězte, že tomu není zase tak dávno, co zde byl nalezen otisk dinosauří stopy. Jasný důkaz – tudy se bezpochyby druhohorní tříprstý ještěr procházel. Nebyl tak velký, spíše to byl dinosauří drobeček. A nedaleko Mezholez u Kutné Hory byla před devíti lety nalezena stehenní kost menšího příbuzného Iguanodona.

Mnoho důkazů o tom, jací a kolik dinosaurů bylo na českém, není, ale je bezpochyby zřejmé, že zde jistě žádná pustina nebyla.

A děti tohle tajemno přitahuje. Ve své bohaté dětské fantazii si představují, jak se tu všude po lukách bez jediného domu (školy 😉 ), auta promenádovala stáda veleoblud a nad nimi létali hladoví pteranodoni.

Často malé dítě vyjmenuje více názvů druhohorních živočichů, než je zná jejich rodič.

Dinosauři – samolepky a obkreslovačky, samozřejmě vůbec nejsou encyklopedickou a paleontologickou odbornou příručkou, ale je to prostě zábava. Děti si najdou správný obrázek k třeba Stegosaurovi nebo jeho vejci a doplní do správného políčka.

Podle šablony si na stanovené místo – anebo třeba volně na papír – mohou domalovat různé typy praještěrů a některých doplňků. Třeba pravěké kapradiny, skořápek či listů. U obkreslovaček je u každého uveden popis, o co se jedná.

A až si tak hezky budou vaše ratolesti malovat a vymýšlet příběhy, jak by chtěly potkat opravdového praještěra, aniž by ve své dětské nevinnosti se ho předem obávaly a nenechaly si vymluvit, že tehdy ještě žádní lidé neexistovali, vy jim můžete vyprávět příběhy o českých dinosaurech třeba právě tak, jak jsem je popsala výše.

A nakonec můžete v těchto slunných dnech pokračovat ještě do nějakého z Dinoparků.

Dinosaury naleznete ještě zde.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy