Glosy,  zdraví

Víte, kolik stojí léky v lékárnách?

250x250_wellnes-darky

Všichni víme, že ceny jsou pohyblivé: někde jsou rozdíly jen pár korun, ale není výjimkou, že se setkáte s cenami v podstatně širším rozpětí. Ministerstvo zdravotnictví reguluje maximální marži pouze u těch léčivých přípravků, kterou jsou hrazeny ze zdravotního pojištění.

Připojte se k nám na Facebook  Superrodina je na Facebooku

 

Tato léčiva však tvoří menší část v sortimentu lékáren. Podstatně bohatší sortiment se týká produktů, které nejsou hrazené ze zdravotního pojištění, včetně antikoncepce a zejména různých doplňkových léků. Těch je v České republice registrováno na 50 000. A tady rozhoduje o ceně jen trh. Je-li lékárna osamocena v malé obci bez konkurence, ceny tohoto zboží budou s vysokou pravděpodobností dost vysoké.

Léčiva, hrazená ze zdravotního pojištění, tvoří formálně na papíře asi 9000 položek, v lékárnách se prý setkáme jen asi s šesti tisíci. Ceny těchto léčiv nejsou však ve většině případů regulovány přímo od výrobce. Výrobce si tedy podle vlastního podnikatelského uvážení nastaví cenu, jakou považuje za vhodnou, a ta mu je většinou schválena, pokud má na trhu „relativní“ konkurenci. MZ si totiž stanovuje měřítko, že pokud na trhu existují nejméně čtyři léčivé přípravky od nejméně čtyř různých výrobců, není důvodu cenu regulovat.

U těch léčiv, kde je cena regulovaná přímo u výrobce, se maximální cena propočítává.

Sic jsou občas slyšet kritické hlasy, že mezi velkými farmaceutickými firmami existuje určitý mechanismus, který dovoluje nastavovat ceny léků příliš vysoko, než by bylo nutné, vše se zatím odráží jen na bázi spekulací a nelze tato tvrzení v současné době ani vyvrátit, ani potvrdit. Ministerstvo zdravotnictví se brání takovým nařčením, že jsou neopodstatněná a zakládající se pouze na neznalosti celého systému kalkulací.

Deregulaci u výrobce podléhá polovina všech léčiv, hrazených pojišťovnami (tj. cca 4500 položek).

Konečná cena, určená cílovému spotřebiteli, je u všech léčiv hrazených z pojištění regulovaná. Tato obchodní přirážka však nemusí v plné výši připadnout jen lékárnám. Často koluje lék od výrobce do velkoskladu a pak k menším distributorům a ti všichni si mezi sebou rozdělují pevně regulovanou přirážku. Nejedná se o fixní částku, ale o maximální navýšení v procentech. Obchodní přirážka se tedy může snižovat, ale neměla by překročit státem nařízenou hranici.

Jizda-ve-sportovnim-voze-na-okruhu-250x250-CZ

„Je zapotřebí říct, že v České republice je obchodní přirážkajediným příjmem lékárny u hrazených hromadně vyráběných léčivých přípravků. Lékárny nad rámec přirážky nedostávají od zdravotní pojišťovny žádné další prostředky. Od pacienta nad rámec obchodní přirážky dostává pouze regulační poplatek 30 Kč za výdej na základě receptu (receptu, na kterém alespoň jeden přípravek je hrazený ze zdravotního pojištění – pokud na receptu je předepsán např. jen jeden lék, který zdravotní pojišťovna ani z části nehradí, nevybírá se za tento recept ani 30 Kč regulační poplatek),“ uvádí tisková zpráva MZ.
Maximální obchodní přirážka podle MZ:

Zdroj: MZ

Př. 1: Výše uvedené říká, že pokud cena výrobce léku je 100 Kč, obchodní přirážka činí 37 Kč. Konečná cena:
Cena výrobce (100 Kč) + obchodní přirážka (37 Kč) + DPH 14 % (19,18 Kč) = 156,18 Kč
Př. 2: Pokud cena výrobce léku je 1.500 Kč, obchodní přirážka je 17 % + 83 Kč, tj. 338 Kč. Konečná cena:
Cena výrobce (1.500 Kč) + obchodní přirážka (338 Kč) + DPH 14 % (257,32 Kč) = 2095,32 Kč
Výše ceny, kterou zaplatí pacient (tj. doplatek), je závislá na výši úhrady ze zdravotního pojištění.
Doplatek pacienta = konečná cena – úhrada ze zdravotního pojištění

V blízké době plánuje Ministerstvo zdravotnictví provést revizi maximální cen u výrobců a předpokládá, že tak dojde ke snížení cen asi u třetiny regulovaných léčit až o deset procent.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy