Glosy

Víte, kde je nejdražší teplo a teplá voda v republice? Zdá se, že na Šluknovsku, říká Czechreal TV

Zdroj: CzechrealTV

Ačkoliv to na první pohled nevypadá, bydlení v panelových bytech na Šluknovsku je nejspíš určeno jen pro movitější občany. Přinejmenším když se místním dostane do ruky vyúčtování za energii, zejména pak za teplo a teplou vodu.

Na pohled nijak vábně vyhlížející paneláky. Obyčejné sídliště, které však na sebe před nedávnem strhlo velkou pozornost. Celá republika sledovala rozohněné davy a demonstrace proti některým místním obyvatelům.

V letech 2008 a 2009 se sociálně slabší obyvatelé postupně sestěhovávali na šluknovské sídliště. Do této doby ostatní obyvatelé nezaznamenali žádné výrazné změny co se týká vyúčtování za energie.  Jedna obyvatelka na videu říká: „Za těch 39 let… bylo všechno v pořádku… a tyhle poslední tři roky“ se stále dostává do mínusu několika desítek tisíc korun, aniž by tušila za co.

Jiná obyvatelka říká: „Já jsem tady od roku 1994. Žilo se tady krásně a nejhorší je to s tím vyúčtováním.“

Co se děje? Energie stále zdražuje, ale jak je možné, že v rodinném domku vás vyjde teplo a teplá voda levněji než na šluknovském sídlišti?

Účet za bydlení se skládá ze dvou základních částí: nájem a vyúčtování za energie. Ze zákona dodavatelé nemůžou vyúčtovávat energii přímo nájemníkům, jak uvádí Czechreal TV, ale vyúčtování se posílá majitelům domů, kteří ho nadále bez navýšení rozpočítají nájemníkům.

Sledujte video přímo na webu Czechreal TV.

Obyvatelé říkají, že zatímco v předešlých letech před rokem 2009 se často dostali do kladných čísel a přeplatek ve výši několika tisíc i více korun jim byl navrácen, nyní se ocitávají ve stejné výši přeplatků do záporných čísel. Jsou přesvědčeni, že vyúčtování neodpovídá skutečnosti.

Na společnost Šluknov apartment proto v této věci bylo podáno trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu.

Drtivá většina obyvatel si však vůbec nestěžovala na vysoké vyúčtování, zdali vůbec nesrovnalosti zaznamenala. Proč je tomu tak?

Sociálně slabší obyvatelé mohou požádat stát o zaplacení těchto nákladů. Potvrzuje to i starostka Šluknova paní Džumanová. V rozhovoru přiznává, že si je vědoma těchto problémů a je s lidmi i s majitelem firmy v kontaktu.

Podle Czechreal TV situace vypadá následovně.

Energetická společnost, která je přísně regulovaná státem, dodá majiteli domu vyúčtování. Majitel domu rozpočítá energii mezi obyvatele domu, které však navýší o další tisíce na každou domácnost. Toto navýšení se stává pro něho nezákonným ziskem. Sociálně slabší obyvatelům uhradí vyúčtování stát. Ostatní obyvatelé se odvolají, půjčují si peníze nebo se odstěhovávají pryč ze sídliště.

Mluvčí policie na videu potvrzuje podání trestního oznámení, nicméně věc je ve stavu vyšetřování.

Výsledek vyšetřování teprve ukáže, proč teplá voda a teplo na šluknovském sídliště patří nejspíš k těm nejdražším v republice.

Je vám tento problém blízký? Můžete se k němu vyjádřit?
Veselá Nohavice - Pestré české oblečení pro vaše děti

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy