Glosy,  Kultura

George Clooney proti odpůrcům SOPA

Ten pohled znáte z mnoha amerických filmů: přijíždíte do Hollywoodu a na jižním svahu kopce Mount Lee v Griffithově parku ve čtvrti Hollywood Hills v Los Angeles (Kalifornie) vás vítá obří bílý nápis města Hollywood. Nápis je 14 metrů vysoký a 110 metrů dlouhý. A je tu už pořádně dlouho: byl postaven v roce 1923 byť s odlišným titulkem Hollywoodland. Když ho v roce 1978 zrekonstruovali, na původní místo se vrátil nám známý nápis Hollywood.

21. století pro něho znamená značné turbulence – nejprve přišel návrh nápis zbourat a na místo postavit luxusní vily. Arnold Schwarzenegger ho však zachránil – nařídil odkup a nápis ponechat. Stále na něho má však zálusk další společnost, která zde chce postavit hotel a nápis zvětšit.

Poslední katastrofu zažívá „Hollywood“ v důsledku demonstrace proti PIPA a SOFA.

Odpůrci návrhů do Kongresu vyjádřili svůj postoj také počmáráním nápisu, jenž „svítí“ do celé krajiny.

Podle Kongresu však cenzorské návrhy nepoškozují internet, nejdou proti Google, Wikipedii a mnoha dalším.

Ale právě Hollywood je symbolem a domovem právě těch, o jejichž „autorská práva“ podle SOPA a PIPA jde.

Hollywood se domnívá, že hlasy postarších Kongresmanů na lidi neplatí, a tak na propagaci návrhu nastupuje silnější armáda: televize budou pořádat rozhovory s celebritami jako George Clooney, Reese Witherspoon a další.

Clooney říká, že chce lidem ukázat, „kdo skutečně dělá filmy a televizní pořady a koho nejvíce bolí pirátství.“

Filmové hvězdy lidé milují a politický boj začíná získávat jiný rozměr, „komerčnější“. (I když o komerci a svobodu jde od samého začátku)

Většina lidí podle hollywoodských podporovatelů prý nemá ani ponětí o lidech, kteří jim distribuují zábavu. Od výtvarníků, kameramanů, těch, co zajišťují stravování, osvětlovačů a mnohých dalších.

Takové tváře lidi však nezajímají, ale i ty ovlivňuje filmové pirátství.

Superrodina si klade otázku, jestliže by pirátství neexistovalo, měli by také tito obyčejní lidé vyšší platy nebo hlavně společnosti vyšší zisky?

Hollywood chce navíc vytvořit seznam největších pirátů a šířit je spolu s daty, které uvádějí odhadovanou ztrátu pracovních míst a ekonomických turbulencí, které jejich nezákonné aktivity způsobují.

Ptám se:  Co je důvodem k nelegálnímu stahování filmů a hudby? Je to snaha poškodit Hollywood a učinit z některých lidí nezaměstnané?
Podle mého názoru lidé stahují zejména kvůli ceně. Slabším důvodem může být také nedostupnost díla na daném trhu.
Nicméně ceny jsou značně nadsazené a neodpovídají skutečné hodnotě produktu. Neobhajuji pirátství, ale je zřejmé, že kdyby se nosiče s filmy zlevnily na přijatelnou cenu pro lidi, pirátské verze by už nebyly tak atraktivní. U většiny nelegálního stahování se jedná o méně kvalitní kopie bez bonusů oproti originálům.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy