Glosy

Čeští hackeři zaútočili na řadu webových stránek. Důvod? Chcete platit za prázdné nosiče “autorská práva”?

Share

Hackerovská skupina Anonymous před pár dny vyzývala ke společným útokům proti některým webovým stránkám, a to zejména v důsledku zavření stránek Megaupload. Hromadná demonstrace internetu však proběhla i o něco dříve proti americkým SOPA a PIPA.

Připojte se k nám na Facebook  Superrodina je na Facebooku

Jeden z hlavních aktuálních útoků by měl 28. 1. směřovat na Facebook.

Zatím však ani čeští hackeři nezůstali „zostuzeni“ a ve čtvrtek odpoledne hacknuli webovky OSA (Ochraný Svaz Autorský), který má v Česku na starosti vybírání poplatků za veřejnou hudební produkci a prázdná média. Mimo provoz byly dočasně i stránky Evropského parlamentu a těch vlád, které se připojily k dohodě ACTA.

Čeští hackeři tímto chtěli vyjádřit nesouhlas s vybíráním poplatků za prázdná média, což sebou přináší nová dohoda ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement – Obchodní dohoda proti padělkům). Tuto dohodu Česká republika spolu s dalšími 22 státy EU podepsala právě v inkriminovaný čtvrtek v Tokiu.

Server vlády byl podle mluvčího Jana Osúcha mimo provoz jen krátce. Podle jeho slov pro ČT se jednalo jen o účelové přetížení serveru.
Přetížení vzniká tak, že hacker požaduje po serveru zobrazení určité stránky a to opakovaně. Infikované stránky se stávají nedostupnými a místo nich se objevuje pouze chybová hláška.

Předseda představenstva OSA, Roman Strejček, k hackerovskému útoku řekl: „Každý touží mít svých několik minut slávy. Někdo tím, že tvoří, a jiní tím, že boří. Jsme o to více pyšní na to, že jsme na straně těch, kteří tvoří. Možná i proto se nemusíme schovávat. Současně se omlouváme autorům a veřejnosti za dočasnou nedostupnost našich stránek, způsobenou elektronickým útokem, vůči kterému se není možné účinně bránit.“

Hackeři však zaútočili dříve, než v původních slibovaných osmnáct hodin.

Dohoda ACTA patří skutečně k těm nejrozporuplnějším. Zatímco vybírání poplatků za hotová umělecká díla v rámci ochrany autorských práv lze ještě jaksi obhájit. Avšak poplatky za prázdné nosiče už postrádají svou logiku. Dohoda ACTA pro obyčejného člověka znamená, že například v případě koupi 1 TB HDD zaplatí 150 Kč občanskému sdružení OSA, které tyto peníze přerozděluje umělcům, jenž jsou u něho registrovaní.

Je to směšné, protože nikdo neví, k jakému účelu si daný HDD kupujete: pro pracovní či firemní účely, pro rodinná videa a fotografie, pro legálně nakoupený software, filmy a hudbu. V posledním případě tak platíte za autorská práva hned dvakrát.

Vlády, které podpořily ACTA, automaticky počítají s tím, že co uživatel internetu, to „pirát“. Jedná se o odsouzení všech uživatelů bez soudního procesu. Je pak skutečně otázkou, zda následné poplatky za autorská práva mají svůj smysl, jestliže se již odrážejí v ceně HDD. To znamená, že by logikou věci mělo být legalizováno stahování jakéhokoliv neautorizovaného souboru.

Hackeři ve svém prohlášení uvádějí: „My jsme Anonymous, zítra 26. ledna v 18:00 dojde k útoku na stránky Ochranného svazu autorského (OSA), který tiše souhlasí s dohodou ACTA. Tato dohoda se snaží omezit svobodu slova a neutralitu internetu. OSA také už dlouhé roky terorizuje Českou republiku svými autorskými poplatky za každé prodané médium (tzv. výpalné).

V podstatě jde o organizaci, která je podobná slovenské SOZA, ta se před sedmi měsíci proslavila pokusem zpoplatnit videa vkládané z jiných stránek (hlavně YouTube a Vimeo). Anonymous si nemyslí, že takové přiživování na autorech je morálně akceptovatelné.
Naším cílem je upozornit na nemorálnost těchto organizací a vyvolat diskuzi ohledně jejich činnosti. Vyzýváme Vás, abyste se připojili k propagaci a šíření této myšlenky všude, kde to jen jde, na internetu i v reálném životě, mezi přátele i nepřátele. Podpořit ji můžete i zapojením se do demonstračního útoku.“

Výběrčí různých států pod značkou „autorská práva“ jsou schopni nalézat nové a nové finanční zatížení pro běžné lidi. Podle mého zcela nesmyslně. Kdybychom šli do důsledku, většina tvorby na internetu je originální. Miliony médií přinášejí každý den informace, které také samy vytvářejí. Ťukám tady do klávesnice, tvořím a text zpřístupňuji veřejnosti.

Představte si, že by – až budou vyčerpány všechny možnosti vybírat za autorská práva – přišla podobná sdružení s tím, že běžný uživatel internetu bude platit poplatek za každý přečtený článek, za každou fotografii, za shlédnutí profilu na Facebooku, twitteru, google+ a další. Cítím tu strašný rozpor.

Lidé, co vkládají videa na Youtube, píší povídky, zveřejňují své texty, by mohli poznamenat, o co jsou „horšími“, že nemají nárok na autorské poplatky.

Pokud svou originální věc prodávám, pak v prodejní ceně by mělo být zahrnuto mé procento zisku a konec. Řemeslník, který vyrobí nábytek, malíř, co vymaluje byt, krejčová, co ušije šaty a tak dále, všichni tito lidé vytvářejí originální věci. Nemají šanci, aby z nich byli milionáři a užívali si výsluní celebrit. Ale v čem by měla být jejich originální práce méněcennější, diskvalifikovaná z autorských práv?

Možná by bylo nejlepší veškeré poplatky za autorská práva zrušit – stejně nakonec neživí jen autory, ale další lidi a organizace, které se na výběru podílejí. A začít vycházet z logiky trhu – je-li poptávka, prodám, mám zisk.

Jsem autorkou tohoto článku. Jsem proti autorským poplatkům. Klepu si na čelo, že mohla být schválena dohoda ACTA, která vybírá peníze za prázdné nosiče, za nosiče, bez jakéhokoliv legálního či nelegálního obsahu.

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Čeští hackeři zaútočili na řadu webových stránek. Důvod? Chcete platit za prázdné nosiče “autorská práva”?

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy