líbí-nelíbí

Ve Skotsku mají most z 50 tun plastu. Unese i nákladní auta

Ve Skotsku postavili naprostý unikát – třicet metrů dlouhý most, který je vyrobený pouze z recyklovaných plastů. Celá konstrukce je v současné době nejdelším a nejrobustnějším recyklovaným mostem na světě.

 Superrodina je na Facebooku

Připojte se k nám na Facebook

Most se nachází na poklidné řece Tweed v Peeblesshire. Ačkoliv je celý most vlastně „jen“ z plastu, vůbec se nejedná o nebezpečnou křehkou stavbu. Konstrukce je ideální nejen pro pěší, ale i těžká nákladní auta.

Další podobné stavby stojí v USA a unesou maximálně 44 tun.

Tato konstrukce je prototypem, jenž má potenciál i v budoucích silnicích a v dalších ekologicky šetrných mostech. Podle generálního ředitele společnosti, která most postavila, Williama Mainwaringa, vidí budoucnost podobných staveb zejména na venkově.

Kdyby nebyly plasty využity pro tuto příležitost, jistojistě by skončily ve spalovně nebo na skládkách.

Nová technologie zajistila, že most je extrémně tuhý a pevný a jakmile skončí jeho životnost, plasty se prostě recyklují nebo se znovu použijí pro jiné ekologické projekty. Jejich využitelnost může být cyklická, prakticky nemusí nikdy skončit na skládce.

Potenciál plastů může být využit také v oblasti reklamních tabulí, silničního značení, v zemědělství místo dřeva uvnitř hospodářských budov a tak dále.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy