Hobby,  Knihy

Není uzel jako uzel

Share

Pod pojmem uzel si nepředstavujte jen klasický dvojitý uzlík, kterým v supermarketu zavážete do igelitového pytlíku rohlíky, aby se vám nevysypaly, a pak je nemůžete z téhož pytlíku doma dostat. Nebo v podobě zauzlovaných bot, když se nedaří zimou prokřehlými prsty rozvázat tkaničky.

Uzlů je nespočet druhů – a neslouží jen k zajištění něčeho si, aby se „to“ neotevřelo, neodplulo, neuletělo, nerozsypalo apod.

Uzle mohou být i esteticky půvabné.

Jsou to různé „šmodrchance“, které však mají své kouzlo, symetrickou magii a význam. Mohou být vytvořené z různobarevných šňůrek, za pomoci korálků, drátků, knoflíků a jiných materiálů podle citu jejich tvůrce.

Ani u šňůrek to není tak snadné.

Jsou vyráběny v různých tloušťkách a z různých materiálů podle toho, zdali chcete daný uzel použít pro šperky či copánky nebo si jen procvičovat různé techniky. Mnohabarevné šňůrky vytvářejí ve výsledném uzlu zajímavé barevné efekty.

Šňůrky mohou být z kůže pro uzle, které by se neměly příliš utahovat, z konopí a juty, které se krásně kombinují s různými korálky a přírodními materiály a snadno se opracovávají. Výborně se dále pracuje se saténovou šňůrkou, která se podle odrazu světla leskne. Některé saténové uzly je však nutné po ukončení ještě prošít, aby držely tvar kvůli kluzkosti materiálu.

Za specialitu výbornou pro vázání uzlů se využívá korejská uzlovací šňůrka. S ní je možné vykonávat i velmi složité operace. Skládá se z hedvábné dutinky, ve které je ukryto bavlněné vlákno.

Pro jednodušší uzly je vhodný umělý semiš, který bývá většinou ve tvaru stužky 3 mm široké. Použít můžete také šňůrku s kovovým vláknem, avšak po častém ohýbání mohou prasknout. A  existuje nespočet dalších šňůrek jako vyšívací příze, květinářské vlákno, plochý copánek, drát, čínská uzlovací či nylonová šňůra a další.

V příručce Encyklopedie uzlů a technik drhání – Uzly – 75 čínských, keltských a jiných ozdobných uzlů (Laura Williamsová a Elise Mannová)

se dozvíte, jak z obyčejných provázků a pár korálků, pro které jste třeba nemohli doposud nalézt žádné využití, vytvořit hodně zajímavé kousky.

U každého uzlu máte nejen návod, ale také uvedený stupeň obtížnosti, potřebné pomůcky a k čemu daný uzel slouží. Například poznámka u techniky Uranův uzel je, že může sloužit jako náhrada většího korálku.

U této knížky se rozhodně nudit nebudete. Přiláká celou rodinu: od holčičí touhy vytvořit si z obyčejných provázků něco neobvyklého, až po tátovu zvědavost dokázat, že všechno to splétání nakonec skutečně povede ke kýženému výsledku, který je zobrazen na fotografii.

Tuto knížku u nás vyhráli někteří šikulové ze soutěže pro šikulky a šikuly, která proběhla ve spolupráci s nakladatelstvím Metafora v průběhu října a listopadu 2011.

 

Pojďte zkusit MYSTICKÝ UZEL:

Tomuto uzlu se také říká “pan čang”, což znamená “nekonečný”. Symbolizuje buddhistickou myšlenku o nesmrtelnosti. Vždy je třeba ho vázat pomocí špendlíků a podložky. Lze použít jednu, či dvě šňůrky (kdy vznikne jen šest okrajových smyček)

Vysoká obtížnost, potřebujete šňůrku 150 cm dlouhou.

1. Určete si střed šňůrky a přišpendlete jej do levého horního rohu podložky. Pravou půlku šňůrky vytvořte dva svislé ohyby, levou dva vodorovné ohyby dle obrázku, zkontrolujte správnou vzájemnou pozici pramenů nad a pod.

2. Levým koncem udělejte další dva svislé ohyby skrz již hotovou osnovu uzlu, zkokntrolujte správnou vzájemnou pozici pramenů nad a pod dle obrázku.

vlevo dole v označení je pracovní konec

3. Opět levým koncem vytvořte další dva vodorovné ohyby skrz osnovu. Před uvolněním jistících špendlíků opět zkiontrolujte správnou vzájemnou pozici pramenů nad a pod dle obrázku.

4. Uzel začněte utahovat zatáhnutím sedmi vzniklých okrajových smyček směrem od středu. Aby byly smyčky i uzel rovnoměrné, je třeba utahovat všechny smyčky naráz a stejnou intenzitou. Ohyby a smyčky ve středu uzlu si pěkně sednou jedna vedle druhé, čímž se vytvoří pevný kompaktní střed.

5. Při dalším utahování uzlu a pro redukci velikosti smyček začněte s postupným stahováním tam, kde původně ležel střed šňůrky. Po té stahujte šňůrkku skrz uzel dle směru postupu vázání, pečlivě upravujte vleikosti jednotlivých okrajových smyček, které můžou být jakkoliv velké, ale měly by být všechny stejné.

 

%%wpcs-1819%%-date%%id%%

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy