Háčkování,  Hobby,  Kreativní koníček

Netradiční háčkované vzory: tuniské háčkování

Share
Tuniské háčkování, zdroj: youtube

Říká se jiný kraj, jiný mrav. Platí to, zdá se i u háčkování. Klasické vzory, které známe z našeho kontinentu, v Tunisku, potažmo v Afghánistánu nahrazují svými vlastními. A jejich technika dovoluje vytvářet velmi zvláštní mřížkovaný vzor. Při pohledu na výsledný výrobek mi nedalo zjistit, jak toho docílili. A je to nakonec tak jednoduché! Uživatelka Bethintxl přináší na youtube celý postup. Zde máte rozepsané kroky s fotografiemi a dole pak vložené video. Příjemnou zábavu.

 U tuniského háčkování se pracuje se širším háčkem. Opravdový tuniský nebo afghánský háček je vlastně prodloužený “hák”, ukončený na konci silnější zátkou, aby nevypadávala oka při háčkování.

Řetízkové oko

Řetízkové oko je stejné jako u běžného háčkování. Jakmile však začneme druhou řadu, krátký sloupek vypadá zcela jinak. Protáhnete háček očkem, nahodíte přízi, takže máte na háčku dvě oka. Ale! Teď ta změna – háček znovu vložíte do dalšího oka v řetízku, nahodíte a vytáhnete, takže nyní máte na háčku už tři oka!

Takto postupujete až nakonec celého řetízku. Na háčku máte tedy mnoho očí – podle toho, kolik bylo ok na řetízku plus jedno oko.

Poté teprve přehodíte přízi přes háček a protahujete. Nejprve jen jedním okem.

Znovu nahodíte a protáhnete rovnou dvěma oky.

A takto pokračujete až do konce řady – nahodit přízi a protáhnout přes dvě oči. Na konci vám vyjde takový „magický“ vzor, který mi připomíná stonožku.

Další řada spočívá v protahování háčku do „volných“ ok po předním díle vzoru.

Technicky postupujete tak, jako byste vytvářeli původní tuniský krátký sloupek, ale jaksi z boku. Provléknete jen jedním volným okem, nahodíte přízi, protáhnete, ale necháte oko na háčku. Opět se vám hromadí spousta očí na háčku.

Na konci řady opět nahodíte a protáhnete nejprve jen jedno oko, pak nahodíte a protahujete rovnou dvěma oky, co máte na háčku, dokud vám nezůstane jen jedno.

Všimněte si, že u této techniky nikdy neobracíte vzor. Stále pracujete s předním dílem.
Locateit.eu 468x60
Tuniské nebo někdy nazývané též afgánské háčkování je silnější než naše a méně pružnější. Díky tomu je nejvhodnější pro háčkované deky a zimní úplety, ale nevhodné pro oblečení pro miminka. Hotový výrobek má tendenci se kroutit a obvykle se musí ustálit dlouhým máčením. Za to však výrobek roste pod rukama rychleji než u klasického evropského háčkování.

 

Zkuste si to!

%%wpcs-2440%%-date%%id%%

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy