Share

Doma upečený chleba, vůně a chuť, kterou nic nepřekoná. A k tomu špetka voňavé Francie, levandulové Provence, a hodně suchého britského humoru. To vše nabízí novinka z nakladatelství Argo, Tajnosti francouzského pekaře.

IMG_20150730_074753

„Přepadne-li vás nepříjemný pocit, že vás někdo uhranul, zbavíte se toho v nejbližší boulangerii. Zabalte kousek chleba do čistého bílého ubrousku, dejte ho prvnímu člověku, kterého ráno potkáte, et voilá. Uhranutí zmizí.“

Peter Mayle, britský spisovatel a novinář, se v 80. letech minulého století rozhodl přestěhovat do Francie a napsat tam román. Z jeho snažení vznikla zprvu nenápadná kniha, která jej však záhy vynesla na pomyslný spisovatelský Olymp a byla přeložena do více než dvaceti jazyků světa. Prožili jsme s ním Rok v Provenci, našli Dobrý ročník, ochutnali Francouzské hodokvasy či s jeho psem poznali pravý Psí život. Nyní se Peter Mayle vrací v plné síle, aby svým čtenářům prozradil Tajnosti francouzského pekaře.

Mayle pro svou novou knihu spojil síly s pekařským mistrem a virtuózem Gérardem Auzetem, majitelem pekárny Chez Auzet, proslavené celosvětově románem Rok v Provenci. Společně berou čtenáře na bezmála dobrodružnou výpravu za voňavým bochníkem doma upečeného chleba. Mayle přímo labužnicky, jak je jeho zvykem, popisuje radost z obyčejné návštěvy pekárny a především velebí parfum de la maison, čerstvou, hřejivou, máslovou a těstovou vůni čerstvého chleba a jiných dobrot Gérarda Auzeta. Pekař z Cavaillonu chtěl vyhovět rozrůstajícímu se počtu zájemců o návody, tipy a rady, jak si jeho báječný chleba upéct i doma, až společně s Maylem neodolali a připravili knížku Tajnosti francouzského pekaře.

IMG_20150730_074835

Nejprve vezme Mayle čtenáře na výlet po pekárně mistra Auzeta. Až se všechna mouka usadí a vy se při čtení proslintáte přes lákavé popisy pečení ranního chleba, následuje historie rodu Auzetových. A pak už si vykasejte rukávy, připravte mísy, mouku a šikovnost, protože Mayle začíná ve své knize prozrazovat fígle, rady a hlavně recepty na domácí pečivo.

Gérard Auzet tvrdí, že dobrý chléb dokáže upéct kdokoliv, takže se do toho s chutí pusťte. Pekařský mág nabízí seznam nejpotřebnějších ingrediencí a pak už následují podrobné recepty na rozličné druhy těst a jednotlivé druhy slaného i sladkého chlebového pečiva. Recepty jsou doprovázeny návodnými ilustracemi pro lepší pochopení. Autoři nezapomínají ani na využití jednotlivých výrobků, takže zjistíte, k čemu vámi upečený chléb přikousnout. V poslední kapitole doporučují víno vhodné k tomu kterému chlebu.

Tajnosti francouzského pekaře nejsou rozhodně tradiční knihou od Petera Mayleho, ale věřte mi, že se při čtení pobavíte a navíc získáte dojem, že dobrý chleba upeče skutečně každý. I vy. A radím vám, abyste se do toho co nejdřív pustili, protože velmi rychle zjistíte, že čtení o chlebové vůni, křupající kůrce a chuti čerstvě vytaženého bochníku je prachsprostým týráním dobromyslných čtenářů. Peter Mayle opět dokázal, že miluje Francii, francouzskou kuchyni a umí o ní psát tak, že se jednomu chce hned zvednout a vyrazit za ním do Provence.

TAJNOSTI FRANCOUZSKÉHO PEKAŘE, Peter Mayle a Gérard Auzet
Vydalo nakladatelství Argo, v roce 2015
www.argo.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

Kelly Barnhillová: Dívka, která upíjela měsíc

Kelly Barnhillová: Dívka, která upíjela měsíc

16. Červen 2018

Famózní úspěch této knihy v zahraničí lze podle mě přičítat dvěma věcem: nádherně a jímavě, leč velmi překvapivě rozbalovaným charakterům postav. A potom příběhu, ve kterém si čtenář každého věku i založení najde to svoje. Od mystiky k akčnosti, od jemných linií příběhu, až po chvíle, kdy jednotlivé řádky zazní jako osudové volání do boje. Dívka, která upíjela měsíc je jednou z obětovaných holčiček, které se každoročně nechávají napospas v černém lese pro zlou čarodějnici. Ne, nikdo se neptá, co se s dětmi stane... Ale jedno je jisté. Z druhé strany lesa je už na cestě čarodějnice, obyčejně má nějakou tu ptačí podobu, aby se jí rychleji cestovalo,

Hans Rath: A Bůh pravil: Musíme si promluvit

Hans Rath: A Bůh pravil: Musíme si promluvit

16. Červen 2018

Odpočinek sladký jako nadýchaná šlehačka. Mozek odpočívá, duše se usmívá a od jemného vtipu a plné chuti vám radostí poskakuje každá buňka v těle. Jo, tak takové čtivo je vážně na jedničku. A Hans Rath to skutečně umí. Když Bůh praví, že si musíte promluvit, nedá se to odmítnout. Za prvé by to byla škoda, za druhé by to vůbec nešlo, protože vás ten člověk bude neustále pronásledovat. No jo, když jste psychoterapeut, tak je to první volba. Protože možná to je skutečně tak, Bůh šest dní tvořil lidstvo, sedmý den odpočíval a osmý vyhledal psychologa. A volba padla na Jakoba Jakobiho v Berlíně. Jednu