Helena Herynková,  Kultura,  Ženy

Zasmějte se sami sobě

Muž, žena a ta další žena. Klasický milostný trojúhelník, který všichni známe. V komedii Smích zakázán z pera známého, a u českých diváků stále oblíbenějšího, chorvatského autora Miro Gavrana si však ani takovou jistotou, jakou je nevěra, nemůže být nikdo jist.

smich1
Fotografie ze zkoušek

 

I když název hry říká, že smích je zakázán, věřte, že se u svěží konverzační komedie rozhodně zasmějete. Smích zakázán, uváděný od konce února divadelním souborem 3D company, je komedií plnou výborně vystavěných a vypointovaných situací, v nichž se nejeden divák možná (ač třeba nerad) najde.

Na nevěře není nic vtipného, minimálně pro toho podváděného z dvojice. Nebyl by to však Miro Gavran, aby klasický milostný trojúhelník řádně neopepřil a diváky nepřesvědčil o tom, že ze základní zápletky nevěry dokáže vytvořit dokonalou komedii. Tušíte totiž, jak to dopadne, když se z podvádějícího manžela stane oběť ženských intrik? Co když nevěrný manžel není přichycen při činu, ale k činu naopak nucen? Kam až dokáže manželka zajít, aby si muže udržela a přitom ji přehnaně neobtěžoval péčí?

smich2
Diana Šoltýsová a Petr Stach (Foto ze zkoušek)

 

Miro Gavran, oblíbený a v poslední době hojně inscenovaný chorvatský autor, s radostí a takřka škodolibým potěšením uvádí své hrdiny do často absurdních situací. Pak se společně s divákem od srdce baví nad jejich touhou vybruslit bez újmy. Nejinak je tomu také ve hře Smích zakázán.

Pod režijním vedením Martina Vokouna vznikla svěží, svižná komedie plná slovního i situačního humoru pro tři herce, která staví především na skvělých hereckých výkonech této trojice. V roli zoufalé, ne však bezmocné, manželky Mii se publiku představuje Helena Karochová. Karochová dává své Mie dokonalou míru ironie, humoru a dravosti, se kterou se nechce vzdát svého nevěrníka. Tato komedie je pro Helenu Karochovou první spoluprací s 3D company.

Role psycholožky a milenky Niny se zhostila Diana Šoltýsová. Její Nina je pohotová a nebojácná žena, která se sice nejdříve zalekne své sokyně, ale okamžitě dokáže kontrovat, aby si udržela svou pozici. Manžela Borise hraje Petr Stach. Jeho Boris touží po klidu a lásce, rád by se zavděčil všem a žádnou ze svých žen neučinil nešťastnou. Divačky se nebudou divit Mie ani Nině, že Borise milují. Stach a Šoltýsová si navíc podobnou spolupráci již velmi úspěšně vyzkoušeli v aktovce Central Park West, kde hrají manžele.

Přístiženi při činu? (Foto ze zkoušek)
Přístiženi při činu? (Foto ze zkoušek)

Při sledování děje nebudete vědět, komu dříve fandit, za koho se postavit a možná budete chvílemi toužit po zápisníčku, abyste si mohli poznačit všechny ty vtipné glosy, které hrdinové pronášejí.

Zajímavým inscenačním prvkem jsou monology postav na mikrofon, vlastně s vědomím toho, že jsme na divadle a všude kolem jsou diváci. Vzniká tak velmi silné pouto mezi divákem a postavami, publikum se může ještě více vžít do příběhu.

Autorka výpravy Agnieszka Pátá-Oldak opět dokázala svůj cit a porozumění pro situaci. Scéna složená z volně visících věcí evokuje muzejní výstavní síň, všechny věci se však během hry stanou rekvizitami, živou součástí dění na jevišti. Celá scéna je vyvedena ve žluto-rudé kombinaci a výborně doplněna jednoduchými, přesto však všeříkajícími kostýmy. Ráda bych pochválila také vhodně zvolený hudební výběr, který výborně koresponduje s dějem.

Helena Karochová a Diana Šoltýsová (Foto ze zkoušek)
Helena Karochová a Diana Šoltýsová (Foto ze zkoušek)

Komedie o věcech, kterým se obyčejně neumíme zasmát, a bylo by to tak zapotřebí. Komedie, která vám dá šanci zasmát se sami sobě.

Inscenaci Smích zakázán uvádějí v Žižkovském divadle Járy Cimrmana, které je již čtvrtou sezónu domovskou scénou 3D company.

SMÍCH ZAKÁZÁN, Miro Gavran
Hrají: Helena Karochová, Diana Šoltýsová, Petr Stach
Dramaturgie: Kristýna Čepková
Režie: Martin Vokoun

3D company, www.martinvokoun.cz
Hraje se v Žižkovském divadle Járy Cimrmana, www.zdjc.cz

 

 

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy