Hobby,  Recepty,  Soňa Rivera

Recepty nejen pro děti: palačinky se špenátem a krůtím masem

 

Jedno z nejoblíbenějších dětských jídel jsou palačinky. A co jsme se jich, my maminky, nadělaly a ještě určitě naděláme. Jejich další výhodou je, že je lze bezpochyby nazvat rychlým teplým jídlem. Děti se jich snad nikdy nepřejí. Nicméně, napadlo vás někdy udělat radikální změnu? Co takhle palačinky na slano? Respektive se špenátem a krůtím masem?

To už se samozřejmě nacházíme někde docela jinde než u slaďounké pochoutky. Dáváme dětem podstatně více: dostanou chutnou a výživnou stravu. O užitečnosti špenátu, cibule, česneku a dalších složek pro lidský organismus jistě není potřeba ani hovořit. Jen okrajově – věděli jste, že cibule je výborným přírodním lékem při léčbě nechutenství, zažívacích potíží či při zánětu hltanu? Obsahuje sodík, vitamín C, E, B6, vápník, hořčík a další prvky. Babičky vždycky radívaly, že pro silné zdraví by každý člověk měl denně sníst jednu cibuli. A k ní trochu stroužků česneku. Ona totiž cibule a stejně česnek obsahuje přírodní látku s antibiotickými účinky. Mimochodem, když na vás přijde nachlazení, zkusili jste již cibulový čaj?

Špenát vám sice nevytvoří železné svaly, jak si to představoval Pepek námořník z americké pohádky, jejímž účelem bylo zvýšení prodeje nevábně zbarveného špenátu v plechovkách. Nicméně čerstvý špenát je velkým pomocníkem pro vaše zdraví. Hovoří se i o jeho preventivních účincích před rakovinou. Obsahuje hodně vitamínu C, sodíku, vitamínu K, E, B6 a dalších látek.

A v kombinaci s krůtím masem tvoří celý pokrm výborný chuťový zážitek. Mimochodem, víte, že krůtí maso je považováno za největší zdroj kvalitních bílkovin? Snadno se stráví a posiluje imunitní systém. Obsahuje mj. vitamín B12, který zabraňuje chudokrevnosti. Díky obsahu aminokyseliny tryptofan umí blahodárně působit na nervový systém, takže se vám v noci lépe spí a přes den netrpíte depresemi.

A to samozřejmě nejsou všechny přísady k tomuto báječnému receptu. Nechci tu však dělat přednášku ze zdravovědy, ale hlavně – přeji dobrou chuť a bohatý a krásný život.

Ingredience

1/4 kg krůtích prsou
Na špenátovou náplň:

400 g mraženého sekaného špenátu (ne protlak)
1 malá cibule
1 – 2 stroužky česneku
1 dcl mléka
1 – 2 malé brambory

Na palačinky:

½ l mléka
2 vejce
hladká mouka
špetka soli

olej
sůl

Krůtí prsa nakrájíme na plátky, osolíme a orestujeme doměkka, nakrájíme na malé kousky.

Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, vložíme povolený (ne zcela rozmražený) špenát, zvolna zahříváme a mícháme, dokud se špenát nerozmrazí; pak vlijeme mléko a chvíli povaříme. Přidáme rozmačkaný česnek a najemno nastrouhané syrové brambory. Vaříme, dokud směs nezhoustne. Dochutíme solí.

Palačinky: V mléce rozšleháme vajíčka a sůl, postupně zašleháváme hladkou mouku, dokud nevznikne řídké palačinkové těsto. Smažíme nejlépe na nepřilnavé mírně vymaštěné pánvi.

Palačinky naplníme špenátovou směsí a krůtím masem a zarolujeme.

Pokud vám zbudou nějaké nenaplněné palačinky, namažte je marmeládou (výborná je meruňková nebo rybízová), zarolujte, pocukrujte a podávejte obložené čerstvým ovocem jako dezert. 😉

Dobrou chuť!

Soňa

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option='2' srp_thumbnail_wdg_width='120' srp_thumbnail_wdg_height='120' srp_wdg_excerpt_length_mode='words']

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy