Share

Helena Rytířová, Kuchařka pro tebe. Báječné recepty krok za krokem. Nakladatelství Fragment.

Ingredience

450 g lístkového těsta
120 g rozpuštěného másla
800 g čerstvého nebo mraženého špenátu
3 lžíce oleje
1 velká cibule, nadrobno nakrájená
3 lžíce nasekaného čerstvého nebo sterilovaného kopru
Sůl, pepř
3 rozšlehaná vejce
220 g sýru feta

 

Postup:

Ze špenátu otrhej stonky a listy dobře omyj. Pak je rozkrájej ostrým nožem. Budeš-li používat špenátové listy mražené, nech je včas rozmrazit a slij všechnu vodu.

V hlubší pánvi rozehřej olej a osmaž cibuli doměkka. Přidej špenát a na středním ohni vař asi 5 minut. Nakonec plamen zesil, aby se odpařila všechna tekutina. Špenát nech vychladnout a přimíchej do něj kopr, vejce, sůl, pepř a rozdrobený sýr.

Troubu předehřej na 190 stupňů Celsia. Těsto rozlož na rovném povrchu a nakrájej dva pláty tak, aby se přesně vešly do zapékací nádoby.

Máslo rozpusť a vymaž jím celou zapékací nádobu. Na dno polož jeden plát listového těsta a na něj rozestři špenátovou náplň. Pokryj druhým plátem těsta a celý povrch potři rozpuštěným máslem.

Vrchní vrstvu těsta nařež špičkou nože do tvaru čtverců. Plát ale nesmíš úplně rozříznout! Koláč pokrop vodou (rozprašovačem nebo jen rukou) a upeč dozlatova a do křupava. Trvá to asi 40 minut. Koláč nech asi deset minut stát, pal porce úplně rozřízni, až ke spodní vrstvě a vyndej na servírovací misku.

Další tipy z kuchařky:

Biskupský chlebíček
Borůvkový koláč
Bratislavské rohlíčky
Čekankový salát
Čočková polévka
Čokoládové řezy
Domácí majonéza
Drůbková polévka
Francouzská telecí kýta
Houbový kuba
Hovězí Bourguignonne
Hovězí plátky na zázvoru
Chřestová polévka
Koblihy
Krůtí ražniči
Lorrainský koláč
Losos se špenátovými nudlemi
Musaka
Ratatouille
Svíčková Stroganov
A mnoho mnoho dalších receptů