Knihy

Ladovy Nezbedné komiksy – luxusní a kvalitní dárek pod stromeček

Josef Lada, Nezbedné komiksy, Obrázkové seriály z Humoristických listů 1908-1916. Nakladatelství Plus, 2012.

Se zimou přichází chuť na klasické Ladovy obrázky. Podle předpovědi počasí  se máme brzy dočkat sněhové nadílky.

Josef Lada – jak sebe sám klasifikoval „Spisovatel a malíř; malíř a spisovatel. Obracejte to, jak chcete“ (Kronika mého života), se rovněž proslavil jako karikaturista. V roce 1908 začal přispívat do časopisu Karikatury, nějaké období zde pracoval také jako redaktor. Publikoval obrázkové seriály zaměřené na politiku, většinou s protiklerikálními nebo protirakouskými náměty. Zároveň přispíval do Humoristických listů, které ve svých pamětech nazval jako problematické, neboť jeho názory nebyly často volně přijímány konzervativním vydavatelem R. Vilímkem. Přesto se tehdy mladý malíř snažil vydobýt svou pozici.

Nejčastějšími hrdiny jeho karikatur jsou psi, kočky a pašíci. Postupně změnil techniku kresby a vyměnil pero za jemnější štětce.

V roce 1912 začal přispívat do sociálnědemokratického satirického čtrnáctideníku Kopřiva, kde si mohl užívat větší kreslířské volnosti.

Začátkem první světové války ubylo možností častěji přispívat do periodik, ale už v roce 1915 se Štěstěna obrátila k lepšímu. V roce 1916 se jeho situace podstatně zlepšila a mohl ukončit spolupráci s Humoristickými listy, které mu nikdy nepřirostly k srdci, a o dva roky i s Kopřivami.  Na sklonku války v nepříliš početném množství začal přispívat do týdeníku Šibeničky a od roku 1920 do časopisu Rarach.

Podle Václava V. Štecha Josef Lada hledal podněty ze zahraničí koncepce. „Lada (…) říkával, že není nových vtipů. Každý rok vzniknou dva tři nové. Je nutno přešívat a nově barvit staré, těžené ze soustavné prohlídky starožitných ročníků cizích časopisů…“  (V. Štech, 1969)

Nejedná se však o pouhé „plagiátorství“ zahraničních vzorů, ale o jejich „přešití“ na české poměry.

Od roku 1921 se stal autorem pro České slovo a kreslířem pro Lidové noviny. V té době se již nenechával ovlivňovat cizími slovy a vytvořil svůj vlastní styl.

Publikace však zahrnuje kresby otištěné v letech 1908 až 1916 pod kostnatým vedením Humoristických listů. Můžete tak nahlédnout do počátků Ladových karikatur. Na obrázcích naleznete příběhy sousedů, úředníků, baculatých pašíků, mazaných koček, psů, krav a dalších “mluvků”.

Jedná se o specifickou sbírku obrázků, která přináší čtenáři řadu populárních příběhů ze začátku 20. století.

Nezbedné komiksy se mohou stát luxusním sběratelským dárkem pro každou milovanou osobu. Josef Lada patří výsostně mezi české ilustrátorské a autorské klasiky. Sbírka tohoto charakteru nemá na českém trhu obdoby.

Podívejte se na ukázku:

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy