Share

K vánoční pohodě neodmyslitelně patří i vánočka. Upečte si doma svoji vlastní.

Do misky dáme kvasnice, posypeme lžičkou moučkového cukru a vařečkou mícháme až se kvasnice rozpustí. K tomu přidáme 8 dkg mouky, 1/16 litru vlahého mléka a vše rozmícháme v řidší kvásek, který posypeme trochou mouky, přikryjeme ubrouskem a necháme v teple kynout.

Do mísy nasypeme zbylou mouku, přidáme prášek do pečiva, cukr, sůl, nastrouhanou citrónovou kůru, dobře promícháme a pak do středu mouky uděláme důlek, do něhož dáme žloutky a zakynutý kvásek. Postupně zbylým mlékem vše promícháme v těsto a nakonec k němu přidáme rozinky, nakrájené mandle, citronát a řídké vlahé těsto. Těsto dobře propracujeme a necháme je zkynout.

Zkynuté těsto promícháme vařečkou, aby kleslo, a necháme znovu kynout. Opakujeme 2x – 3x. Zkynuté těsto rozdělíme na dva stejné díly. Jeden díl pak na další tři stejné kusy a druhý díl pak na stejných pět kusů. Z těchto kusů vyválíme prameny stejně dlouhé. Tři stejně dlouhé prameny spleteme, upletený cop pak přendáme na pomaštěný papír na plechu, po délce středem copu promáčkneme mělký žlábek a potřeme jej bílkem. Tři tenčí prameny opět pletením spojíme a položíme na první pletivo. Střed znovu po délce trochu promáčkneme a potřeme bílkem. Poslední dva tenčí prameny stočíme a položíme na pletivo a jejich konce podsuneme pod vánočku.

Upletenou vánočku necháme asi 1/2 hodiny kynout. Pak ji potřeme rozšlehaným vejcem, popř. posypeme sloupnutými a na plátky nakrájenými mandlemi a vložíme do trouby. Zprvu pečeme prudčeji, dopékáme pomaleji, celkem asi 3/4 hodiny. Před dopékáním chráníme povrch vánočky mastným papírem.

Recepty na další vánoční recepty naleznete na webové stránce www.tradicnirecepty.cz.


Ingredience:
Citron – 3 dkg citronátu
Citronová kůra – špetka
Cukr moučka – 8 dkg
Kvásek – 3 dkg
Kypřící prášek – 1 lžička
Mandle – 3 dkg
Máslo – 10 dkg
Mléko – 3/16 l
Mouka polohrubá – 1/2 kg
Rozinky – 5 dkg
Sůl – 1/2 dkg
Vejce – 2 žloutky a 1 ks na potření

TZ tradiční recepty.cz, foto/text: Jiří Poláček