Knihy

Děti půlnoci – recenze a filmový trailer. Vyhrajte jednu z nejúžasnějších knih.

Svobodná Indie je mladá, je v plenkách jako malý Salím Sináí, jedno z dětí půlnoci. Narodil se 15. srpna 1947 do nové země a stal se jeho novým symbolem. Ale všechno mohlo být jinak. Oslavovaný nakonec mohl být úplně jiný syn. Zdravotní sestra v porodnici vyměnila visačky a započala život dětí v jiných rodinách.

Salím byl zvláštní chlapec, odlišný od svých vrstevníků. Později zjistil, že také další děti, které se narodily téhož dne mezi půlnocí a jednou hodinou ranní, jsou nadány zvláštními schopnostmi. Navíc má Salím extrémně citlivý nos. Všechny děti půlnoci se spolu mentálně telepaticky spojují. Jaký důvod má jejich nadání?

VYHRAJTE DĚTI PŮLNOCI! INFORMACE O SOUTĚŽI ZDE

Ale kniha není jen o dětech a jejich zvláštních schopnostech, které boří veškeré hranice, kulturní a náboženské bariéry. Salím roste a s ním poznáváte jeho osudy, i osudy celé Indie, zmítané v politických sporech a válečných konfliktech. Osudy jeho rodiny, otec, který podlehne alkoholismu, matka, která hledá lásku v jiné náruči, vyzrazení Salímova původu a reakce rodiny na to, že není jejich vlastním synem. Jeho rozhodnutí, jeho láska i utrpení.

Zamilujete si Indii a budete nenávidět Indii. Budete překvapeni vzdělaností žen, ale i krutou politikou Indíry Gándhiové. Ze všech zvratů a událostí mi však jedna zůstává trpce v mysli: drsná politika snižování porodnosti. Lékaři v nejchudších čtvrtích sterilizovali muže a ženy, brali jednoho po druhém, jejich vnitřní orgány jim po té uvařili, nebo zbylé hodili psům.

Salman Rushdie je mistr pera. Děti půlnoci byla zatím nejlepší, nejúžasnější a nejmagičtější kniha, kterou jsem za celý svůj život četla. Téměř 500 stran textu a vy se nemůžete odtrhnout. Obdivujete S. Rushdieho, co dokáže vytvořit – a to jen slovy. Pohltí vás a nechcete se knihy vzdát.

Děti půlnoci získaly několik cen. Před nedávnem došlo také k jejich filmovému zpracování pod taktovkou režisérky Deepy Mehty. Podívejte se na fotografie z filmu.

Chcete-li vlastnit tuto úžasnou a originální knihu, můžete zkusit také štěstí v soutěži s Pasekou, která končí 30. 11. 2012.

KJARA

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy