Glosy

George Clooney založil organizaci, která snímkuje Súdán ze satelitu. Má tak důkazy válečných zločinů hned po ruce.

Ve středu George Clooney řečnil před Kongresem o vraždách v Súdánu, o tom, jak vesničané prchají do hor, aby se schovali před vojenskými a bombovými útoky.

Připojte se k nám na Facebook. Hledáme zajímavé fanoušky, kteří se nebojí říci svůj názor. Sledujte nové informace, užijte si články a soutěže.  Superrodina je na Facebooku

„To, co vidíte, jsou permanentní infůze strachu… Našli jsme děti plné šrapnelů, včetně devítiletého chlapce, který měl obě ruce utržené,“ řekl podle CNN Clooney.

Clooney také řekl, že útoky vede chartúmská vláda pod vedením prezidenta Omara al-Bašíra, vládního úředníka Ahmada Haruna a ministra obrany Abdelrahima Mohameda Husseina. Podle jeho slov jsou to právě tito tři muži, kteří za všechno mohou.

„Všichni tito jsou obviněni z válečných zločinů…“ Podle jeho slov jsou to nejhorší zločinci v tomto století.

George Clooney je jedním ze zakladatelů Satellite Sentinel Project, který používá satelitní snímky, ukazující vzdušné útoky a pohyby súdánských jednotek v jižním Súdánu.

Na své cestě po jižním Súdánu v říjnu 2010 George Clooney a John Prendergast dostali originální nápad založit tento projekt. Položili si otázku: co takhle monitorovat pohyb vojáků? Podle slov na těchto stránkách je to takové obrácené paparazzi, jimž musí Clooney díky své popularitě běžně čelit.

„Proč nemohu být chlap se 400 miliony čočkami, turista, který si dělá obrázky a pak je vyvěsí na internetu?“

Do jižního Súdánu se vrátil po té ještě v březnu 2012. Cestoval jako novinář, bydlel ve stanu, jezdil na koni nebo v zadní části auta.

Satelitní snímky skutečně dovolují zjistit, co se opravdu v Súdánu děje. Skupina lidí kolem Clooneyho má tak jasné důkazy o zvěrstev, ke kterým se chartúmská vláda nehlásí.

Satelity DigialGlobe procházejí přes Súdán a jižní Súdán, kde vytvářejí snímky ohrožených civilistů a zničených vesnice. Na Harvardu pak tyto snímky analyzují.

Snímky a zprávy se medializují a působí se tlak na politiky.

Poslední zprávou Satellite Sentinel Project (SSP) jsou snímky z 8. března 2012. (Podívejte se na zprávu z Harvardu zde). Tyto snímky jsou dalším z důkazů leteckého bombardování v Jižním Kordofánu súdánskými ozbrojenými silami. Cílem bylo civilní obyvatelstvo a infrastruktura.

Na snímcích je vidět oblak šedého kouře, stoupající ze dvou míst severně od obce Angarto. Bylo identifikované letadlo Antonov An-26 „Curl“. Ve zprávě jsou popsané detaily rychlosti letu nad různými oblastmi. Súdánská armáda běžně používá tato letadla Antonov.

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy