lifestyle,  Renata Petříčková,  zdraví

Jak dál nejen po antibiotikách. Skvělá encyklopedie zdraví

Share

To asi všichni víme, že antibiotika, když se jim nemůžeme vyhnout, jsou pro trávicí systém člověka dost velkým atomovým výbuchem. Pro srovnání nejen střevní mikroflóry, ale především oslabené imunity, můžeme udělat mnoho i bez laktobacilů z lékárny. Dokonce, vezmeme-li tuto knihu kolem a kolem, se dá říci, že promyšlenou zdravou stravou si dáme tělo do latě mnohem dříve a účinněji.

A navíc si v této nádherně barevné a pečlivě napsané encyklopedii potravin pro zdravé trávení můžeme pod kůži vrýt zásady správného stravování, které nám tělo nezatíží, naopak posílí.

Tajemství je v drobnostech a jednoduchosti

Kdo by to řekl! Budete se usmívat, budete se divit, budete se ťukat do čela, protože všechno je tak snadné! Tak co může být fajn? Kyselé zelí, jogurt, kefír, tibetská houby, kombucha, kvašená zelenina… a už jste na začátku.  Takových potravin, které podporují ty správné kolonie mikroorganismů v našem těle, je celá řada. Zvídaví a pokusů chtiví čtenáři tu najdou také recepty na různé kvašené nápoje, pokrmy. Třeba ten z chlebového kvásku, ze zelí, z pšenice – je to i jako výlet do různých kultur, ve kterých autoři posbírali nejrůznější recepisy našich předků. Svou roli tu hrají třeba i oleje, kromě populárního olivového nebo kokosového se vyplatí znát i bodlákový olej nebo dýňový. A nevěděla jsem třeba to, že arganový olej mohu použít nejen na vlasy a pleť, ale parádně vyhladí a pohladí trávicí trakt. Samozřejmě všeho s mírou, jako se vším.

Tato kniha vám rozšíří obzory a jídelníček!

A i kdybyste pár věcí z ní vložili do své životosprávy jen párkrát za týden, je to obrovské plus pro organismus. A pochopení toho, jak obrovský organismus žijící si svým životem je náš žaludek a střeva! To je něco úžasného a obrovského – až se člověku chce plakat z toho, jakou popelnici ze sebe občas děláme.

A něco vám povím, po přečtení této knihy jsem těžce bojovala, ale vybojovala. Méně pečiva, více právě toho, co autoři doporučují. Víte, jaké to je mít znovu narozené tělo, nebo se tomu zatím jen tak blížit nenápadnými krůčky? Tak právě takové to je! A doslova se těším občas na kombuchu, občas si k nějakému masovému hříšku dám místo brambor kopec kysaného zelí a… a svět je rázem krásnější. Protože jak známo z jiných knih na toto téma – stav trávení ovlivňuje nejen imunitu, ale také psychiku. Tohle je nejlepší pokus, jak si to dokázat.

O autorech:

MUDr. Josef Jonáš vystudoval lékařskou fakultu v Plzni a jako začínající psychiatr působil pod vedením MUDr. Miroslava Plzáka v protialkoholní léčebně v Horních Beřkovicích. Později se v Chomutově stal nejmladším primářem psychiatrického oddělení v tehdejším Československu. V osmdesátých letech minulého století proslul svojí metodicko-psychologickou spoluprací s Ivanem Hlinkou v litvínovském hokejovém klubu a také průkopnickou knihou Křížovka života, která vyšla poprvé roku 1988. Od té doby se věnuje celostní medicíně a vlastní metodě řízené detoxikace. Je autorem nebo spoluautorem desítky odborně-populárních knih a stovek článků.

Jiří Kuchař absolvoval Stavební fakultu ČVUT. Od začátku devadesátých let minulého století působí jako nezávislý žurnalista a spisovatel. Kromě svých knih o léčitelích a českém léčitelství proslul publikacemi, v nichž přiblížil svět jihoamerické ayahuasky, u nás vůbec prvními na toto téma. Na začátku 21. století odhalil část umělecké sbírky Adolfa Hitlera, která se nachází na našem území. Po sérii knih na téma sebepoznání se v současné době věnuje populárně-zdravotnickým tématům. Pravidelně publikuje v měsíčníku Regenerace.

MUDr. David Frej pracoval po studiu na lékařské fakultě v Praze několik let jako internista. Východní a funkční medicínu a výživu studoval v Albuquerque v Novém Mexiku (USA), v Rakousku a v indické Puně. V praxi se zabývá vlastním systémem holistické medicíny zaměřené na léčbu zánětu a s ním souvisejících chronických civilizačních nemocí, na výživu, biologické rytmy a detoxikaci organismu. Přednáší a pravidelně publikuje v měsíčníku Regenerace.

Vydalo nakladatelství Eminent, 2017, www.eminent.cz

Renata Petříčková

 

Nejnovější příspěvky na webu:

[pt_view id=”8f01f87e0f”]

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy