Divadlo,  Helena Herynková,  Kultura

Tančíme, tančíme, v naší rodině tančili všichni

Rodinu si člověk nevybírá, prostě ji dostane k narozeninám. Potom už jen záleží, jaký život si s rodinou přichystáte. Své o tom vědí i hrdinky divadelní hry Třetí prst na levé ruce, kterou v české premiéře uvádí Divadlo Na Fidlovačce.

foto: archiv divadla
foto: archiv divadla

Grace a Niamh, dvě sestry, jimž se nějak povedlo stát se zároveň i nejlepšími kamarádkami. Tedy, dříve to tak bývalo, než se něco pokazilo. Nyní se tyto dvě sestry scházejí v jakémsi stylizovaném skladišti svých životů nad krabicemi se starými fotografiemi a letitými vzpomínkami. Postupně ve vyprávění rozkrývají složité vztahy s často despotickým otcem, jemnou a milovanou maminkou i rozvernými bratry. Nejvíce se ale dotýkají vzájemného spikleneckého spojenectví, které je neoddělitelně spojilo na celý život, i přes veškeré rozepře a třenice.

Inscenace Třetí prst na levé ruce je komorním dramatem o rodině, vztazích, i o tom, že všechno se dá přežít, dokud hraje dobrá hudba a člověk má šanci si zatančit. Největší životní vášní obou sester, a také častým zachráncem zdravé mysli, je totiž tanec. Ať se děje v životě cokoliv, když se rozehraje hudba a nohy se dají do pohybu, jednomu je hned lehčeji u srdce. Kam Grace a Niamh život zavanul, co pro ně připravil a proč se jejich cesty rozešly, se dozvíte v divadelní hře, která se svou lehkostí a vášní pro tanec, připomíná irské drama Tanec na konci léta.

Iva Pazderková a Martina Randová (foto: archiv divadla)
Iva Pazderková a Martina Randová (foto: archiv divadla)

Divadlo Na Fidlovačce uvádí hru Třetí prst na levé ruce, autora Dermota Canavana, na komorní scéně v české premiéře. Režie se ujal Martin Vokoun. Ten se touto inscenací zase po nějaké době vrací ke svému oblíbenému tématu a dokazuje, že umí porozumět silnému ženskému příběhu a hrdinkám. Role Grace, trochu hubaté a rozvernější sestry, se ujala Iva Pazderková, v Niamh, hloubavější a přemýšlivější, se proměnila Martina Randová. Mezi herečkami na jevišti vzniká přímo elektrizující spojení, září z nich herecké partnerství a přátelství, díky němuž byste klidně uvěřili, že jsou skutečně z jedné rodiny.

Třetí prst na levé ruce vás nenechá klidnými, při sledování příběhu autorovy rodiny (ano, napsal hru skutečně podle svých sester), se totiž mnohokrát propadnete do úvah o své vlastní rodině a jestli jsou všechny vaše vztahy čisté a vyřešené. Kromě toho si čas od času jistě s chutí poklepete nožkou u výborného hudebního výběru a možná budete trochu závidět herečkám, že na rozdíl od vás mohou svobodně tančit.

Rodina je prostě rodina... (foto: archiv divadla)
Rodina je prostě rodina… (foto: archiv divadla)

Nová inscenace na komorní scéně Divadla Na Fidlovačce rozhodně nezklame matky, sestry, bratry, otce, jednoduše nikoho, kdo má rád dramata malá počtem herců, nikoliv však obsahem a přesahem.

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy