Glosy

Pouliční kuchyně Jennifer Joyce přináší jedinečné chuťové i vizuální zážitky

moje-poulicni-kuchyne

S jakou láskou se dát psát o jídle a o vaření! Jennifer Joyce pojala svou publikaci, MOJE POULIČNÍ KUCHYNĚ, jako srdeční záležitost. Procestovala a ochutnala jídlo dvaceti čtyř zemí světa, následně více než dva roky vyvíjela, testovala a znovutestovala získané recepty, aby byly jednodušší a lépe dostupné pro kohokoliv.

„Rozpoznat příchutě pouličního jídla může být někdy těžké, zvlášť když se skládá z mnoha ingrediencí a je náročné na přípravu, takže jsem vytvořila zdravější a chutnější varianty, aniž bych musela ubírat na autentičnosti,“ uvádí Jennifer v úvodu své knihy.

moje-poulicni-kuchyne-7Cestování po světě je lákavé samo o sobě – nejčastěji míříme do vzdálených končin kvůli dovolené, abychom si odpočinuli, vypustili páru, užili si sluníčka, nebo adrenalinu, moře, hor, místních památek a zajímavostí a – aniž bychom to někdy prvoplánovitě předpokládali, je to bezpochyby také místní kuchyně. A je to tak. Vrátíme se domů, chlubíme se fotografiemi, vyprávíme historky a nakonec stejně skončíme u popisování, jaké pochoutky jsme měli, jaká neobvyklá chuť to byla, k čemu jen přirovnat! A ty stoly, jak byly zdobené, tržnice rušné, co všechno je možné zkombinovat…

Jennifer Joyce mi mluví z duše. Jenže ona to umí rozhodně lépe. Ten entuziasmus, sršící z každé stránky, je doslova nakažlivý.

Všechny pokrmy jsou pochopitelně lákavě vyfotografovány a opatřeny kompletním receptem a postupem, ale také úvodním slovem, díky němuž vám hned naskočí sliny a chcete, prostě musíte si to uvařit!

Podívejte se na pár krátkých výňatků z úvodů:

moje-poulicni-kuchyne-6K receptu barbecue sendviče s trhaným vepřovým masem píše: Trhané vepřové maso, původem z Jižní Karolíny, je nepřekonatelné. Připravuje se pomalu nad ohništěm plným žhavých uhlíků, dokud se maso nerozpadá, potom se natrhá a lžící nanese na měkkou houstičku s barbecue omáčkou, kyselými okurkami a křupavým salátem.

K tomatovým smaženkám SANTORINI s jogurtem uvádí: Tahle pocta rajčatům se dá vyjádřit jediným slovem: božská. Pokud jste někdy byli v Řecku, pak je dost možné, že jste na tyto tomatové smaženky narazili.  … Prvně jsem je měla na Krétě a na tu chuť nikdy nezapomenu. Lité těstíčko z rajčat, máty a mouky se hodí do olivového oleje, usmaží dokřupava a pak se jí s kousky citronu a studeným jogurtem s koprem…

Ke knedlíčkům GYOZA  garnáty, savojským zelím a ponzu omáčkou přikládá přiznání:
moje-poulicni-kuchyne-5Přiznávám, jak přijde na knedlíčky, jsem tak trochu závislák. Ať už jsou křupavé, napařené nebo vařené, neodolám jim.

Nad receptem rybí tajine s rajčaty a omáčkou chermoula se dozvídáme: Po ulicích Maroka se šíří aroma skořice a jiného koření od pouličních stánků až po pěší stezky. Tajine se vaří na ulici v samostatných hrncích, které hodiny a hodiny vybublávají snové vůně pro kolemjdoucí.

Pro hladovce

Knihu autorka věnuje třem hladovcům: svému manželovi a oběma synům za to, že během těch dvou let tvoření umyli hory nádobí, „přetrpěli nepřerušované týdny jedné kuchyně a byli perfektními kritiky“. Kromě receptů a nadšení z jídla se závěrem také dozvíte fígle z branže, aneb jak vařit jako profíci. Kniha obsahuje na 150 receptů a věřím, že většinu z nich uvidíte a ochutnáte poprvé. Ale stojí to za to: uvařte si cokoliv, co je pro nás neobvyklé, zatímco v jiné části světa zcela běžným pokrmem, a oblažte i své oči pohledem na ty chutné kousky.

Dali byste si něco sladkého? Ochutnejte recept z Moje pouliční kuchyně

KAKAOVO-MANDLOVÉ PUSINKY S PUDINKOVOU POLEVOU A KÁVOVOU ZMRZLINOU

kakaovo-mandlove-pusinky-s-pudinkovou-polevou-a-kavovou-zmrzlinou3 bílky pokojové teploty
180 g krupicového cukru
1 lžička bílého vinného octa
50 g blanšovaných (spařených) mandlí opražených a najemno nakrájených
3 lžičky neslazeného kakaa
Kávová zmrzlina
1 lžíce instantní kávy
500 ml (2 hrnky) vanilkového zmrzliny, lehce rozmražené
Čokoládová pudinková poleva
100 g nasekané tmavé čokolády (ze 70% kakaa)
150 ml plnotučné šlehačky (48% tuku)
30 g nesoleného másla
80 ml (1(2 hrnku) zlatého sirupu (nebo kukuřičného sirupu)
100 g krupicového cukru
1 lžička přírodního vanilkového extraktu

Postup

Troubu předehřejte na 170 stupňů Celsia (nebo 150 horkovzdušnou). Dva plechy pokryjte pečícím papírem.

Je opravdu důležité, aby miska, kterou budete používat, byla bez jediné šmouhy, takže ji umyjte v horké vodě a pečlivě usušte. Použijte kuchyňský robot s metlou a nechte šlehat bílky, dokud se nevytvoří hebká pěnová špička. Začněte vmíchávát cukr po jedné lžíci, až se všechno množství zpracuje a bílky vytvoří lesklou a tuhou směs. Jemně vmíchejte ocet, až splyne s bílkovou směsí. Pomocí špachtle vmíchejte půl dávky mandlí a kakaa tak, aby směs získala mramorovaný vzhled (jako u bábovky).

Ze směsi na plech pomocí lžíce vytvarujte 16 lehce zploštělých pusinek, mezi jednotlivými kousky nechávejte 5 cm míst. Posypejte zbylým kakaem a mandlemi. Teplotu v troubě snižte na 140 stupňů (120 horkovzdušné). Pečte 35 minut, vypněte troubu a pusinky nechte uvnitř ještě 2 hodiny, aby zůstaly hezky „žvýkavé“ a neztvrdly.

Připravte si zmrzlinu – vnitřek plechové dózy pokryjte pečícím papírem. Ve velké míse míchejte kávu s 1 lžící vanilkové zmrzliny, dokud se káva úplně nerozpustí. Přidejte zbytek zmrzliny a důkladně smíchejte. Zmrzlinu do plechovky rozetřete, uhlaďte na povrchu a dejte zpět do mrazáku až do doby přípravy sendvičů.

Mezitím si připravte čokoládovou pudinkovou polevu – do žáruvzdorné mísy dejte čokoládu, šlehačku a máslo a umístěte nad hrnec s vařící se vodou tak, aby se mísa vody nedotýkala. Míchejte, až se směs rozpustí, pak přidejte vanilku, zlatý sirup a cukr. Když už se to téměř vaří (stále nad hrncem), snižte plamen na minimum a nechte povařit 5 minut nebo až poleva zhoustne. Sundejte ze sporáku a odložte stranou, aby vychladla.

moje-poulicni-kuchynePlochou stranu pusinek potřete dvěma vydatnými lžičkami čokoládové polevy. Použijte nůž nebo nástroje na krájení těsta, a vyřízněte kolečko zmrzliny, které ihned vložíte mezi 2 pusinky. Opět vložte do mrazáku a počkejte, až ztuhnou.

TIP: Sendviče můžete komplet připravit až 3 dny předem. Až do doby podávání je skladujte v uzavřené nádobě v mrazáku.

JENNIFER JOYCE, MOJE POULIČNÍ KUCHYNĚ, vydal DOBROVSKÝ s. r. o. v edici KNIHY OMEGA

MB

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy