Glosy,  Helena Herynková,  Ženy

Stylové jaro s Alfonsem Muchou

Secese čili art nouveau, Paříž a plakáty, které zná celý svět. Těmito několika slovy lze dokonale představit skvělého malíře Alfonse Muchu. Nyní můžete mít kousek díla slavného umělce pořád u sebe, díky kolekci od nakladatelství Presco Group.

IMG_20160406_161018

Alfons Mucha byl český malíř, grafik a designér období secese. Téměř přes noc se stal slavným díky divadelnímu plakátu, vytvořenému pro herečku Sarah Bernhardtovou. Nakonec jich pro divadlo vytvořil celou sadu.

Mimo světoznámých děl vzniklých během pařížského období na přelomu století, mu největší věhlas přinesl cyklus velkoformátových obrazů Slovanská epopej, kterou až do konce letošního roku vystavuje Národní galerie v Praze.

Méně známé už ale je, že Mucha hojně pracoval také v oboru užitého umění. Tvořil návrhy obalů pro spotřební zboží, maloval jídelní lístky, kalendáře či dekorativní zástěny. Za zmínku rozhodně stojí i grafická předloha první československé poštovní známky či bankovek.

IMG_20160406_161326

Právě posledně zmíněnému odvětví se rozhodlo vzdát hold nakladatelství Presco Group a vytvořilo bohatou kolekci spotřebního zboží s Muchovými motivy. Zvolili zjednodušené plakáty s ženskými postavami, převedené do jednobarevné verze.

Vybrat si můžete  z plátěných i papírových tašek, věnovat francouzské víno ve stylové dárkové tašce či uložit kosmetiku do příjemné etuje. Umělecky založeným trampům jistě udělají radost muchovské plechové hrnky, zapalovače a hrací karty. Knihomoly uhranou magnetické knižní záložky, diáře a poznámkové bloky.

IMG_20160408_073022

Užít si můžete i romantickou vycházku v dešti, pěkně schovaní pod jedním z deštníků z povedené kolekce.

Alfons Mucha byl malířem, designérem a rovněž vlastencem. A také milovníkem kvalitně zpracovaného grafického návrhu, proto si myslím, že i jeho by kolekce výrobků z nakladatelství Presco Group potěšila.

www.presco.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy