Glosy,  Kultura,  Tiskové zprávy

Vévodkyně a kuchařka v Redutě

Divadelní režisérka a výtvarnice Kamila Polívková se svým tvůrčím týmem připravuje speciálně pro nádherný prostor Mozartova sálu divadelně gastronomický večer na motivy románu Ladislava Fukse.

foto Jakub Jíra
foto Jakub Jíra

Ladislav Fuks byl prozaik vyhraněně osobitého stylu a svébytné umělecké metody, vyznačující se složitou metaforikou, symboličností a zvláštním způsobem organizace příběhu, který vyrůstá z rozpracování detailů a návratnosti motivů. Jeho kompoziční mistrovství nemá v současné české literatuře obdoby.

Své poslední rozsáhlé prozaické dílo Vévodkyně a kuchařka dopsal Fuks v roce 1983. V příběhu podivné vídeňské šlechtičny, odehrávajícím se na konci 19. století, rozvíjí románovou metaforu ohlašujícího se zániku životního stylu, který i během soumraku své existence září třpytem nashromážděného bohatství tradic, kultivovanosti a krásy. Jedná se zároveň o metaforu nevyhnutelné pomíjivosti a smrti, jíž propadá a jíž se podvědomě bojí každý jednotlivec i každá kulturní epocha. Současně je román i zvláštní autobiografickou travestií, ve které se autor „převléká“ do postavy vévodkyně a více či méně bizarní převleky propůjčuje také svým přátelům a souputníkům.

vevodkyne_program-8213
foto Jakub Jíra

„Zda vlastně i já nechci vzlétávat? Zda vlastně i já nežiji v kleci?“

Právě tento divadelní prvek vedl k adaptaci secesně přebujelé struktury románu do intimních rozhovorů mezi hlavní postavou a hosty/diváky, kteří jsou přítomni otevření zrcadlového sálu vévodkynina hotelu –  tzv. Spectakula, symbolu snu o věčnosti a dokonalosti. Jedná se o exkluzivní představení ve spojení se zážitkovou gastronomií. Diváci mají možnost vychutnat si divadelní inscenaci zahrnující čtyřchodové degustační menu z restaurantu KOISHI, tři druhy kvalitního vína, elegantní obsluhu a unikátní hudební doprovod.

foto Jakub Jíra
foto Jakub Jíra

V inscenaci Vévodkyně a kuchařka se na brněnskou divadelní scénu vrací vynikající divadelní a filmový herec Vladimír Javorský, který zde ve svém prvním působišti v Divadle Husa na provázku ztvárnil mnoho nezapomenutelných rolí.

Večerní degustační menu připravuje pro diváky restaurace KOISHI.

www.ndbrno.cz

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy