Glosy

Pilulka na vymazání špatných vzpomínek

Share
ilustrační obrázek

Z roku 1990 známe úspěšný americký film v hlavní roli s Arnoldem Schwarzeneggerem – Total Recall. Hlavnímu hrdinovi je „vymazána“ paměť za účelem ne zrovna morálním. Předpokládá se, že mu vnitřní pud zvědavosti nedá a bude se chtít dopátrat určitých skutečností, a tím se napojit i na podsvětí.


Dříve možná fikce, dnes však vědci z New Yorku tvrdí – víme jak na to, abychom mohli vymazat některé vzpomínky z hlavy. Pozor – všimněte si slova „některé“. Věda dnes nemusí vygumovat celý mozek, ale jen se cíleně zaměřit na některé její součásti. Například negativní vzpomínky.

Mnoho lidí trápí některé smutné či kruté zkušenosti, na které by si nejraději už nikdy nevzpomněli. Mezi námi je dost lidí, které právě tyhle vzpomínky značně sužují a deprimují. Ubírají jim radosti a chuti ze života.

Přesto by si „pilulku“ zapomnění nevzali. Mezi lidmi vládne další forma strachu – strach ze zneužití léku.

Právě etická pravidla zabraňují tomu, aby se lék mohl distribuovat mezi statisíce či miliony trpících lidí po světě. Některým lidem nepomáhá ani psycholog, silné léky předepsané psychiatrem nebo kněz.

Profesor práva Adam Kolber z Brooklynské univerzity zveřejnil v Nature právě tato fakta, stručně řečeno – ano, vědci jsou léku na dosah, ale nemohou je dále vyvíjet právě kvůli etickým pravidlům.

Na druhou stranu – i kdybychom byli sto překonat veškeré morální zábrany a vymazali negativní vzpomínky a ponechali si jen ty dobré, jak hodně by nás to změnilo? I ty negativní zážitky nás formují do takových osobností, jakými jsme. Nebyl by to nakonec jen takový chemický odpustek? I ten, kdo páchá zlé skutky, z jejich následků později může mít traumata. Jedna pilulka ho traumatu a tedy i černého svědomí zbaví. Bude mít pocit a bude tomu i věřit, že nikdy nic nespáchal. Jak potom trestat takového člověka, jemuž předložíte důkazy, ale on není schopen ničemu z toho uvěřit?

Neztratili bychom značný podíl humánnosti?

foto legální fotografie z fotobanky www.pixmac.cz

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Pilulka na vymazání špatných vzpomínek

Píši do několika médií a chci udělat maximum pro www.superrodina.cz, která by se měla stát jedním z nejčtenějších médií na českém internetu. Věřím, že i mnozí čtenáři se rádi budou spolupodílet na tvorbě tohoto specifického média.

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy