Divadlo,  Glosy,  Kultura,  Tipy na výlet,  Tiskové zprávy

Národní divadlo Praha ožívá na všech scénách

Nová divadelní sezóna se blíží mílovými kroky, mnohé divadelní soubory přivítají první diváky hned příští týden, pěkně zčerstva. I Národní divadlo v Praze otevírá sezónu a láká na premiéry, speciální programy k zahájení i novinky z dílny nového vedení.

building-nd-bg

Hned 6. září můžete spolu se všemi soubory Národního divadla v Praze slavnostně zahájit novou sezonu. Připravili pro vás speciál BAROVÁNÍ, kde se tentokrát představí členové všech souborů, tedy i sólisté Baletu a Opery i další zajímaví hosté.

Jako první se do nové sezóny vrhne soubor baletu Národního divadla. Hned 2. a 4. září se můžete přijít podívat na magické představení Čarodějův učeň. Moderní balet plný hluboké symboliky a magie. Tajemné a tolik poetické, takové je autorské představení na motivy lužickosrbské legendy režisérského dua SKUTR. Příběh o chlapci, který se nechal zlákat černou magií, a o lásce, která je silnější než všechna kouzla, jistě potěší malé i velké diváky.
Dobrou zprávou z baletu rovněž je, že oblíbené Sólo pro tři, choreografie Petra Zusky na nesmrtelné písně Brela, Vysockého a Kryla v září opět zazáří na jevišti. Choreografie přináší jak nadčasové pojetí smrti, lásky a zrady, tak i nečekaný humor.

Umělecký ředitel opery a dirigent Petr Kofroň zve na 8. září na zahajovací koncert. Kofroň vybral z hudebního archivu několik odložených, a přece hodnotných či efektních orchestrálních děl, která soubor představí divákům.
Děti mohou na Nové scéně v září opět zhlédnout kouzelné miniopery v podání Dětské opery Praha. Inscenace vás zavede do světa hned čtyř pohádek, které zhudebnili Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák.

building-stavovske-bg

I soubor činohry Národního divadla zve již nyní na novinku Spolu/Sami, jejíž premiéra se uskuteční v listopadu 2015. Jedna noc, šest lidí, tři příběhy. Bezdomovec miluje nemocnou pouliční muzikantku, ale bojí se ji oslovit. Dva homosexuálové v baru hledají blízkost, ale nechtějí se přiblížit. Muž omylem zazvoní u dveří a žena, která mu otevře, ho pozve dál. Hra Anji Hillingové vypráví tři příběhy se syrovostí, intenzitou a naléhavostí, která bere dech a vzniká v režii nového uměleckého šéfa činohry Daniela Špinara.
Nový umělecký šéf Daniel Špinar rovněž připravuje tři unikátní večery (Zábor, Šaráda, Výprava), které vám představí soubor a scény, jak je zatím neznáte. Nahlédnete na místa, kam se běžný divák nepodívá, zažijete klíčové historické momenty divadel a těšit se můžete i na opravdu blízká setkání s herci. Nová krev na scénách Národního divadla bude určitým happeningem, dnem otevřených dveří či interaktivním site specific představením.

Ať si již vyberete některé z představených či úplně jiné inscenace a speciality z programu Národního divadla, jistě si užijete nevšední kulturní zážitek.

Zdroj informací: www.narodni-divadlo.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy