Divadlo,  Helena Herynková,  Knihy,  Kultura

Lincoln Rhyme poprvé na scéně

Nebojte se, nevracím se o více jak patnáct let zpátky, do doby, kdy v češtině vyšel Sběratel kostí, první krimiromán z pera Jefferyho Deavera. Nyní již slavný ochrnutý kriminalista Lincoln Rhyme se skutečně po letech opět vydává po stopách „svého“ prvního vraha – Sběratele kostí. Po knižní a filmové podobě se totiž román dočkal i audioknihy.

Sberatel_kosti_DEAVER_3D_OneHotBook

Jeffery Deaver ve Sběrateli kostí stvořil hlavního hrdinu, kterého byste vlastně ani nechtěli potkat. Nevrlý, trvale nabroušený a na celý svět naštvaný Lincoln Rhyme má ale na své nálady svým způsobem nárok. Po nehodě při procházení místa činu na něj spadl kovový nosník a kriminalista skončil upoután na invalidní vozík.

Po třech letech nudy bez práce a chuti do života do jeho krásného bytu přijde bývalý kolega Lon, aby ho požádal o pomoc s případem. Zločin, který se zprvu jeví jen jako ojedinělý únos s následnou vraždou, se postupně rozrůstá do obřích rozměrů a Lincoln se oficiálně zapojuje do pátrání po sériovém vrahovi, přezdívaném Sběratel kostí.

Jan Vondráček při natáčení Sběratele kostí
Jan Vondráček při natáčení Sběratele kostí

První ze série románů o kriminalistovi, který, za pomoci kolegyně a později partnerky Amélie Sachsové, řeší své případy z tepla vlastní postele, se dočkal neskutečného zájmu čtenářů. Hned rok po vydání padl do oka i filmařům a vznikl tak velmi úspěšný stejnojmenný snímek. Jeffery Deaver v této sérii nabízí mimo napínavého příběhu také celou řadu poučných a zajímavých pohledů na práci kriminalistů a byl ve své době jedním z prvních autorů, kteří dávají svým hrdinům do ruky všechny trumfy tradiční kriminalistiky i moderních forenzních věd.

Nyní, po víc jak patnácti letech, se můžete k nervy drásajícímu vyprávění vrátit díky vydavatelství OneHotBook. Lincoln Rhyme, Amélie Sachsová, Lon Sellitto i všichni ostatní se z papíru přenesli do podoby audioknihy a dostali tak zase nový rozměr. Interpretace audioknihy Sběratel kostí se fantasticky ujal Jan Vondráček, herec pražského Divadla v Dlouhé.

Jan Vondráček
Jan Vondráček

Jan Vondráček se do postav románu vtělil tak dokonale, že se autorka článku při poslechu bála sama v bytě. Každému z hrdinů vtiskl vlastní osobnost a výraz. Dokonale poznáte například rozdíl mezi projevem hlavního kriminalisty, mrzouta Rhymea, oproti drsné a přesto křehké Amélii. Dokonce i suše přednášená fakta z důkazní tabule se v jeho podání mění v bezmála truchlivou baladu. Doufám, že vydavatelství OneHotBook neskončí Deaverovu sérii touto knihou a s Janem Vondráčkem se posluchači setkají i u dalších případů.

Nad Manhattanem zapadá Slunce, sokol hnízdící na Lincolnově parapetu tklivě volá svou družku a někde dole si Sběratel kostí právě hledá novou oběť. Vydejte se spolu s Amélií na místo činu a objevte, co se skrývá za tajemnými důkazy.

Audiokniha je i tentokrát velmi vkusně doplněna hudbou, která příjemně dotváří kriminální příběh.
Ukázku z audioknihy Sběratel kostí najdete ZDE.

SBĚRATEL KOSTÍ, Jeffery Deaver
vydalo vydavatelství OneHotBook, v roce 2015
www.onehotbook.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy