Helena Herynková,  Knihy,  Kultura

Chrání je celé Dánsko

Share

Desetileté školačky Annemarie a Ellen jsou nerozlučnými kamarádkami, podobně jako jejich rodiče. Děvčata by měla mít jen prosté holčičí starosti, závodit v běhu, oblékat panenky do krásných šatů a vysedávat nad pohárem v cukrárně. Bohužel, Annemarie a Ellen neprožívají ani v nejmenším bezstarostné dětství. Jsme totiž v Kodani a píše se rok 1943.

spocitej-hvezdy

Autorka Lois Lowryová se, po předešlém úspěšném románu Dárce, pustila na nebezpečnou půdu tématiky 2. světové války. Ve své nové knize Spočítej hvězdy vypráví příběh o odvaze, dětství poznamenaném okupací a také přátelství, které přetrvá.

Annemarie a Ellen žijí se svými rodinami v okupované Kodani, a kromě nedostatku potravin a trvalého dohledu německých vojsk jim vlastně nic neschází. Jedné noci se však má všechno změnit. Němci rozhodli, že dánské Židy „přesídlí“. Mezi takto postiženými je také Ellenina rodina. Annemariini rodiče neztrácejí rozvahu a za pomoci dalších příbuzných a přátel uskuteční smělý plán, aby Rosenovi i další židovské rodiny dostali do bezpečí.

Lois Lowryová na příběhu dvou kamarádek a osudů jejich rodin ukazuje úžasnou odvahu, kterou prokázal dánský národ za druhé světové války. Země se sice vzdala německým okupantům, ale například jim odmítli vydat loďstvo. Raději celou flotilu potopili. Král Christian X. se i ve válečných letech projížděl Kodaní na koni, bez ochranky. Jak je to možné? Proč se nebál? Chránilo jej přeci celé Dánsko. Stejnou odvahu, statečnost i obyčejnou lidskou slušnost ukázali Dánové na židovský Nový rok v roce 1943, kdy Němci vyhlásili ono osudné „přesídlení,“ pod nímž si jistě každý dovede představit skutečný obsah.

Když se Dánové dozvěděli, co se chystá, zosnovali za pomoci odbojářů obrovský plán a v týdnech po židovském Novém roce pomohli přes 7000 Židů – téměř celou tamní populaci – propašovat do Švédska. A proč? Protože se to prostě slušelo. Od toho jsou přeci přátelé.

Malá Annemarie se stane součástí onoho plánu a prokáže velké hrdinství. Autorka čtenářům dokonale dokázala svůj smysl pro příběh, jemné a poklidné vyprávění, jež se rázem umí změnit ve zběsilý chvat. Chtěla také připomenout, že je možné žít v míru, přátelství a slušnosti. Annemarie zachránila život své kamarádce a byla jednou z mnoha statečných. Každé dítě i jeho dospělý by si měl přečíst křehký příběh vyprávěný dětskýma očima, a přesto s takovou silou. Na podobné osudy by se nemělo nikdy zapomenout.

SPOČÍTEJ HVĚZDY, Lois Lowryová
vydalo nakladatelství Argo, v roce 2015
www.argo.cz

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy