Helena Herynková,  Knihy,  Kultura

Žít, dokud vše nenapravím

Share

„Co kdybychom to mohli zkoušet znovu a znovu, dokud bychom se nevystříhali všech chyb? Nebyla by to krása?“ Tato úvaha přesně vystihuje systém vyprávění, jehož využívá nový román britské autorky Kate Atkinsonové vycházející v nakladatelství Argo.

Román Život za životem vypráví životní příběh Ursuly Toddové. Na tom by nebylo vůbec nic zajímavého, takových knih je dvanáct do tuctu. Britská autorka Kate Atkinsonová, jejíž knihy dosahují ve Velké Británii rekordních prodejů, pojala svou literární novinku velmi netradičně. Hlavní hrdince Ursule je totiž umožněno prožít svůj život několikrát za sebou, v mnoha různých variantách. Poprvé se téměř okamžitě po narození uškrtí na pupeční šňůře a zemře, v dalších verzích jejího života ji však vždy někdo zachrání. Jednou je to matka s chirurgickými nůžkami, podruhé doktor, který dorazil včas i za sněhové vánice, jindy zase porodní bába, která si nedala štamprli a přišla přesně v pravou chvíli.

Život za životem je sice jednoduchým příběhem, ale zároveň hlubokým zamyšlením nad tím, jak moc záleží na našem rozhodování. Došlo vám, jak důležitý je každý váš krok? Co kdybyste například stihli ten ujíždějící autobus, napadlo vás to někdy? Dostali byste se v tu chvíli vlastně na jinou kolej svého životního příběhu. Co rozhodnutí, to nový směr, co krok, to otevření nových možností.

Kdybyste měli šanci změnit některá svá rozhodnutí, nebo si znovu rozmyslet, co a komu řeknete v určitých situacích, myslíte, že byste to udělali jinak? Možná ano, možná vůbec ne. My, bohužel, na rozdíl od Ursuly Toddové takovou možnost nemáme, anebo o ní nevíme. O to zajímavější je nechat se pozvat do světa, kde si hlavní hrdinka volí své kroky i s ohledem (a z vlastního pohledu nejasným pocitem) na to, že v jiné variantě svého osudu zvolila špatně a zemřela.

Atkinsonová si pohrává s různými možnostmi, nechává Ursulu prožívat její život stále a znovu, dokud nenajde tu pravou cestu. Život za životem by se dal přirovnat ke slavným filmovým snímkům Na Hromnice o den více či třeba Srdcová sedma, jež jsou postavené přesně na stejném základu.

Je vzrušující nořit se stále do stejného příběhu a vždycky v něm objevit něco nového, znovu a znovu bojovat o Ursulin život spolu s jejími blízkými. Jediné, co bych si dovolila autorce vytknout, je poněkud otevřený konec. Samozřejmě, že pochopíte, co nám jím autorka chce říci, ale stejně byste toužili vědět to přesně. A pokud ne vy, tak já určitě.

Život za životem je jednou z knih, které budete chtít číst vícekrát. Jednak proto, že napoprvé se nedají obsáhnout veškeré nuance obsažené v jednotlivých životních osudech, a druhak proto, že se vám vůbec nebude chtít Ursulu a její rodinu jen tak snadno opustit. Pohodlně se posaďte, je únor 1910 a nekonečná životní cesta Ursuly Toddové právě začíná…

 

ŽIVOT ZA ŽIVOTEM, Kate Atkinsonová
vydalo nakl. Argo, v roce 2014
www.argo.cz

 

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy