Helena Herynková,  Tipy na výlet,  Ženy

Skočte si na kávu… druhé zastavení

Jsme tu s dalším dílem seriálu o zajímavých pražských kavárnách, které by rozhodně neměly ujít vaší pozornosti… Dnes se vydáme do pasáže U Nováků, kde si můžete dát vynikající kávu při posezení s výhledem do krásné pasáže… Jste na vycházce centrem Prahy, jdete z práce, nebo prostě jen chcete na chvíli zastavit a posedět? Poohlížíte-li se přitom po voňavé kávě připravené s dovedností i úsměvem a navíc příjemném místě, rozhodně navštivte kavárničku Svět kávy.

Říkat tomuto roztomilému místu „kavárna“ by bylo možná až moc honosné a přehnané. V jednom ze zákoutí pasáže U Nováků se spíše schovává, než vystavuje, pár stolků a malá provozovna, tak pro dva zákazníky.

Zde můžete každé všední odpoledne a podvečer strávit hezkou chvilku. Věřte, že je velmi příjemné pozorovat kolemjdoucí, leckdy i spěchající lidi, kteří si pasáží zkracují cestu na Václavské náměstí. A samozřejmě se můžete při kávě kochat i krásou architektonického skvostu a génia loci.

A vůbec, pasáž U Nováků má, tak jako jiné pražské pasáže, svou historií, která na vás při šálku kávy jistě dýchne. Tato je druhou nejstarší pasáží v Praze. Již na konci 19. století přišel s ideou stavby moderního obchodního domuJosef Novák, majitel krásného secesního domu, jehož průčelím se do pasáže dostanete. Pasáž U Nováků je spojnicí do právě nejstarší pražské pasáže – do Lucerny.

Pan Novák se shlédl v moderních pařížských stavbách a toužil něco z jejich krásy přenést do srdce hlavního města. Realizace byla svěřena architektu Osvaldu Polívkovi, muži, jehož proslavil mnohý reprezentativní pražský palác, například Obecní dům. Věděli jste také, že U Nováků jezdí páternoster, výtah pojmenovaný podle modlitby (Otčenáše)?

Za zmínku samozřejmě rovněž stojí, že v nynějším divadle ABC hrálo v letech 1929-1938 slavné Osvobozené divadlo V+W.

Tohle všechno si můžete ověřit na místě, nebo svými znalostmi ohromit svůj doprovod, až budete uprostřed vší té secesní nádhery popíjet báječnou kávu v italském stylu… Navíc si rozhodně nenechte ujít pohled na mozaiku Jana Preisslera z roku 1912, alegorii Obchodu a průmyslu a také zoomorfní dekorace fasády.

Ujišťujeme vás, že posezení ve Světě kávy stojí za to. Zpomalte svůj chod, nadýchněte se starých časů a představte si třeba, jak pasáží kráčeli dva slavní klauni…

 

SVĚT KÁVY, pasáž U Nováků
Vodičkova 28
po-pá: 12 – 19 hod.

 

Nejnovější příspěvky na webu:

[srp srp srp_number_post_option=’2′ srp_thumbnail_wdg_width=’120′ srp_thumbnail_wdg_height=’120′ srp_wdg_excerpt_length_mode=’words’]

Share
Share
error: Obsah je chráněný autorskými právy